Milletvekili Yetiş’ten Başkan Gümüş’e Tepki

AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş’ün Başbakan Erdoğan’ın iftar davetini ret etmesi ile ilgili basın toplantısı düzenlemesine tepki gösterdi.

Milletvekili Yetiş’ten Başkan Gümüş’e Tepki

Yetiş, “Bir kişinin nezaketen kendisine yapılmış bir davete icabet edip etmemesi kendisinin bileceği bir iştir. Fakat Müslümanlar için mübarek olan Ramazan ayında saygı hudutlarını aşarak, nazik bir davete karşı akla izana sığmayan çirkin ifadelerle daveti basın açıklaması ile reddetmek herhalde bir ilk olarak hafızalara geçmiştir. Her vicdanlı Alevi vatandaşımız Başbakan Erdoğan’ın Alevi kardeşlerimize karşı nasıl bir tutum içinde haklarını nasıl savunduğunu ifade ediyor, memnuniyetini dile getiriyor. Katı ideolojik tutumlarını Alevilik kavramı altında gerçek o düşünceden ibaretmiş gibi göstermeye çalışan bu tür kesimler toplum içinde bir Sünni-Alevi ayrışmasına hizmet etmekten başka bir işe yaramamaktadırlar" dedi.

Sistem tarafından katledilmiş, yok sayılmış Alevi Toplumu içinde bir kesimin kendilerini yok sayanlara değil de baş tacı etmeye çalışanlara karşı bu tutumu ancak akıl tutulması ile izah edilebilecegini vurgulayan Yetiş, sözlerini şöyle surdürdü:
"Dersim’de sistem tarafından sistematik bir yok edilişe tabi tutulan Alevi Toplumunun karşı çıkması, mücadele etmesi gereken kesimler ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir Başbakan çıkıp Dersim olayından dolayı devlet adına Alevi Toplumundan özür dileme erdemliliğini gösterebilmiştir. Görebilen vicdan sahibi Alevi kardeşlerimiz için Erdoğan’ın bu girişimi tarihi bir adımdır. AK Parti’nin demokratikleşme sürecinde Alevilikle ilgili katkıları ortadadır. AK Parti bir ilk olarak Alevi Açılımı ile bu kesimin sorunlarını ortaya koymaya çalışmış ve yasal olarak atılabilecek somut adımları atmaya çalışmıştır. Yeni anayasa sürecinin tamamlanması durumunda çok daha olumlu adımlar da atılacaktır.

Yok, sayılmış, dışlanmış, hatta yok edilmeye çalışılmış Alevi kardeşlerimizin hepsinin Fevzi Gümüş düşüncesinde olmadığını biliyoruz. Gümüş bu hareketiyle aslında Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Alevi Toplumu içinde Sayın başbakanın itibarını zedelemeye, yıpratmaya yönelik bir adım atmıştır. AK Parti tüm toplum kesimlerinin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ileri demokrasi mücadelesi vermektedir. Bu mücadele elbette kolay bir mücadele değildir. Dünyanın neresinde olursa olsun mazlumlara sahip çıkan bir Başbakana Alevi Toplumu da sahip çıkıyor, bunu görüyoruz. Alevi Toplumu adına bazı uç düşüncelerin Alevilik düşüncesini İslam’dan da önce neolitik zamanlara kadar götürdüklerini ve İslam’dan kopuk hatta zerdüştlük dininin bir formu olarak ortaya koymaya çalıştıklarını görüyor, okuyoruz. Bu düşüncedeki insanların hükümetin attığı her adımı siyasal İslam’ın bir tezahürü olarak görüp, ürkme numaraları yapmasını da doğal karşılıyoruz. Doğal olmayan ise mübarek Ramazan ayı içerisinde yapılmış bir davete bu kadar kin ve nefretle basın açıklaması yapılması suretiyle tepki gösterilmesidir. “İnsaf ihtilafı giderir ve arkadaşlığa yol açar.” diyen Hz.Ali’nin sözü umarım sayın Gümüş için yeterli olur” dedi.

Kaynak: İHA