Dr. Sadık Ahmet, Ölümünün 19. Yılında Batı Trakya'da Anıldı

Batı Trakya'da, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi'nin (DEB) kurucusu Doktor Sadık Ahmet ölümünün 19. yılında anıldı.

Sadık Ahmet'in Gümülcine'de Kahveci Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Bulgaristan Türk Azınlığı temsilcileri, Rumeliler Federasyonu ve Batı Trakyalılar Derneği temsilcileri ile Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener katıldı.

Merhum Sadık Ahmet'in eşi Işık Ahmet ile oğlu Levent Ahmet'in yanı sıra Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete, DEB Partisi Başkanı Mustafa Çavuşoğlu ve çok sayıda Batı Trakyalı Türk'ün de yer aldığı törende, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in gönderdiği mesajları okundu.
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, törende yaptığı konuşmada, merhum Doktor Sadık Ahmet'in gerek milletvekili olarak, gerekse sivil toplum lideri olarak verdiği mücadeleyle çok ciddi bir ışığı yaktığını ve büyük bir iradenin, bir dava insanlığının örneğini oluşturduğunu söyledi.

"Sizlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdim" ifadesini kullanan Kılıç, "Bugün burada benimle birlikte olan arkadaşlarım, TBMM'nin iradesini hep beraber temsil ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti her zaman sizin yanınızda olmaya devam edecektir. Biz her zaman ve her şart altında sizlere destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Kılıç, Batı Trakya Türk Toplumu'nun yaşadığı topraklarda hala bazı haklardan mahrum olduğunu ancak eskiye oranla Yunan makamlarıyla daha iyi iletişim ve ilişkiler bulunduğunu ifade ederek, sorunların birlikte çalışarak aşılabilmesinin mümkün olduğu inancını dile getirdi.
Kılıç, şunları kaydetti:
"Ben ümit ediyorum ki, hep beraber çalışırsak daha başka Doktor Sadık Ahmetler aranızdan çıkacak ve onlarla birlikte yarın çok daha iyi noktada olacağız. Biz her zaman ve her şart altında sizlere destek olmaya devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, sizler yaşadığınız topraklara büyük katkılar sağlayacaksınız ve sağlıyorsunuz. Sizlerin buradaki varlığı buranın zenginliğidir. Sizin varlığınız, burada güçlü olmanızın sonucu olarak zenginlik yaratacaktır."

-"Örf ve adetlerin gelecek nesillere aktarılması önemli"
Batı Trakya Türk Toplumu'nun kendi örf ve adetlerinin gelecek nesillere aktarılmasının önemine işaret eden Kılıç, "Gençlere ve gelecek nesillere inancınızı, dilinizi, örf ve adetlerinizi aktarmakta ihmalkar olmayın. Çünkü kültürümüz, inancımız ve medeniyetimiz kuşaktan kuşağa geçtikçe, inançlarımız aktarıldıkça burada yaşamaya ve var olmaya devam edeceksiniz. Sadık Ahmet'i 19 yıl önce kaybettik ama davası, inancı ve uğruna savaştığı sizler buradasınız. Bu çok önemli ve değerlidir" diye konuştu.

Sadık Ahmet'in kurduğu Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş ise Sadık Ahmet'in Türk azınlığın en zor günlerinde başlattığı mücadelenin genç nesil tarafından sahiplenilerek devam ettiğini belirterek, "Onun gösterdiği yolda yılmadan, usanmadan yürümeye devam edeceğiz" dedi.


-Birlik ve beraberlik çağrısı
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Sadık Ahmet'in uğruna öldüğü sorunlarda aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hiçbir değişiklik olmadığını ifade etti.

Mete, Türk azınlığa birlik ve beraberlik çağrısında bulunurken, Sadık Ahmet'in dava arkadaşı olan ve birlikte hapis yatan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ise 19 yıl önce başlatılan mücadelenin genç nesil tarafından omuzlanarak benimsenmesini görmekten mutluluk duyduğunu belirtti
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, mezarlıktaki törenin ardından Sadık Ahmet'in doğduğu köy olan Sirkeli'de DEB partisi tarafından Türkiye'den gelen konuklara ve azınlık ileri gelenlerine verilen iftara katıldı.

İftarın ardından Sadık Ahmet'in ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen futbol turnuvasının ödül törenine katılan bakan Kılıç, şampiyon takıma ve yerel spor kulüplerinde çeşitli branşlarda derece alan soydaş sporculara birer madalya verdi.
Bakan Kılıç ve beraberindekiler ödül töreninin ardından Türkiye'ye hareket etti.
Kaynak: AA