Ddk'nın 'Madımak Olayı'Na İlişkin Raporu

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), "Madımak Olayı" raporuna ilişkin, "Devlet Denetleme Kurulu'nun böyle bir çalışmayı neticelendirmiş olması Sivas adına gerçekten çok önemli bir adım. 21 yıllık cezalandırılmanın karşılığı olarak, olayda ihmali bulunanlar ve bu olayın gerçek müsebbipleri ortaya çıkarılarak Sivas'tan özür dileneceği inancını taşıyorum" dedi.

Aydın, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla Sıcak Çermik Sefa Oteli'nde kentteki basın kuruluşlarının temsilcilerine ve çalışanlarına iftar verdi.
İftar sonrasında bir konuşma yapan Aydın, gazetecilerin ülkenin gözü kulağı olduğunu söyledi.

Sivas'ın 21 yıldır bir ithamla yargılandığını ve sadece o olayla iç içe olanların değil Sivas'ın tamamının cezalandırıldığını belirten Aydın, şöyle konuştu:
"Sivas'ın tarihini ve geçmişini dikkate aldığımız zaman, Sivas böyle bir şeyi hak etmedi. Biz Alevi'siyle, Sünni'siyle bu sürecin acılarını derin bir şekilde yaşadık ve yaşamak zorunda bırakıldık. Bu olayları bir çoğumuz o zaman yaşadık, en azından gelişmelerin içerisindeydik ve nasıl olduğunu biliyorduk ama kendimizi anlatamadık, kendimizi anlatma fırsatı maalesef verilmedi. Devlet Denetleme Kurulu'nun böyle bir çalışmayı neticelendirmiş olması Sivas adına gerçekten çok önemli bir adım. 21 yıllık cezalandırılmanın karşılığı olarak, olayda ihmali bulunanlar ve bu olayın gerçek müsebbipleri ortaya çıkarılarak Sivas'tan özür dileneceği inancını taşıyorum."
- "Hadise aydınlatıldığında Sivas, hak ettiği yere ulaşacak"
Aydın, Sivas'ın son 50 yılda en çok göç veren iller arasında yer aldığını belirterek, bunun da nedeninin geçmişte yaşanan hadiseler olduğunu söyledi.

"Madımak Olayı"nın da bu nedenler arasında olduğunu ifade eden Aydın, "Hadise aydınlatıldığı, süreç ilerlediği zaman, adalet de tam tecelli ettiğinde Sivas, tekrar hepimizin beklediği sıçramayı, gelişmeyi, birlikteliği ve kardeşliği ortaya koyarak hak ettiği yere ulaşacaktır. Kaybettiklerimizi geri almak adına hep birlikte bütün gücümüzü ortaya koymak durumundayız. Bunu da birlikte başaracağımız inancını taşıyorum" diye konuştu.

Sivas'ta yürütmeyi planladıkları çalışmalara dikkati çeken Aydın, "Sivaslılar olarak geçmişten ders almamız gerektiğini düşünüyorum. Sivaslılar olarak birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi tesis ettiğimiz takdirde önümüzün açık olacağına inanıyorum. Lütfen, Sivas'ta dedikodunun önünü keselim, dedikoduya fırsat vermeyelim. Hepimizin hedefi Sivas'ı daha iyi yerlere taşımak olmalı. Elbette, her birimizin farklı görüşleri, düşünceleri olabilir. Bundan doğal bir şey de yoktur. Demokrasi de bu yüzden güzeldir" ifadesini kullandı.
Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal ise DDK'nın raporuna ilişkin, "Burada bizi ilgilendiren çok önemli bir bölüm vardı. Devlet Denetleme Kurulu'nun yapmış olduğu araştırmalarda, Sivas basınının en ufak bir suçu olmadığı kanaatine varılmıştır. Bu da bizim için önemli bir olaydır. Biz de maalesef suçlananlar arasındaydık. İnşallah bu işin neticesi şehrimiz açısından iyi olacak" diye konuştu.

Kaynak: AA