Başkan Pekdaş Açıklaması

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, acele kamulaştırma kararıyla evleri yıkılmak istenen Damlacık sakinlerinden mülkiyet haklarını korumak için dava açmalarını istedi.

Başkan Pekdaş Açıklaması
“Kafalarına koydular, buraları yıkacaklar” diyen Pekdaş, belediye olarak her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, “Bu toprak benim diyorsanız mülkiyet hakkınız için mücadele verin. Mahallenizi korumak için dava açın” dedi.


İzmir’in tarihi semti Damlacık’ın yok olmaması için mücadele veren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, semt sakinleriyle bir araya gelmeye devam ediyor. Düzenlenen forumlarla Damlacık halkının sesi olan Pekdaş, mahalle sakinleriyle bu kez farklı bir etkinlikte buluştu. Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün düzenlediği Sokakta Sinema adlı etkinlik kapsamında yönetmenliğini Tanzer Güven’in yaptığı ‘İçinden İzmir Geçen Filmler’ adlı belgesel filmin galası Damlacık’ta yapıldı. Semt sakinlerinin yoğun katılım gösterdiği galada sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de hazır bulundu.

TARLABAŞI ÖRNEĞİ
Film gösterimi öncesi Damlacıklılara seslenen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararı gerekçe gösterilerek evlerinden koparılmak istenen semt sakinlerine kararın iptali için dava açmaları çağrısında bulundu. “Sizi kapı önüne koymak için bankaya para yatırıyorlar. Siz bankadaki parayı çekin, harcayın ama davanızı da açın” diyen Pekdaş, evler yıkılsa bile mülkiyet hakkının korunabileceğini söyledi.

Damlacıklılara, “Mülkiyet hakkınızı kaybetmemek için sonuna kadar savaşın” diye seslenen Başkan Pekdaş, benzer bir sürecin İstanbul’un Tarlabaşı Mahallesi’nde yaşandığını hatırlatarak, “Acele kamulaştırmaya karşı oradaki mahalleli dava açtı, karar daha dün çıktı. Mahkeme kararı iptal etti. Bu karar iptal edilince evler yıkılmış oluyor ama mülkiyet hakkı vatandaşın elinde kalıyor” dedi.

“BU DAVAYI KAZANIRIZ”
Vatandaşlardan evleri yıkılsa bile mülkiyet hakları için yargı yoluna başvurmalarını isteyen Başkan Pekdaş, sürenin kısaldığını belirterek, en geç 10 Ağustos’a kadar dava açmak gerektiğini söyledi.

“Bu toprak benim diyorsanız mülkiyet hakkınız için mücadele verin” diyen Pekdaş şöyle konuştu:
“Sizlerle birlikte burada tekrar Damlacık semtini yaratabiliriz. Bir kooperatif kurarız, birlikte burada turizm amaçlı iki katılı pansiyonlar evler kurabiliriz. Önemli olan buradaki mülkiyet hakkını sorgusuz sualsiz elden kaçırılmamasıdır. Kafalarına koydular, burayı yıkacaklar. Ama yıkıma karşı biz de mülkiyet hakkımızı savunalım ki buraya istediklerini yapamasınlar. Bizim avukatlarımız size her türlü hukuki yardımı verecekler. Hazır dava dilekçelerimiz var. Benim önerim Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararını iptali için dava açmanız, mülkiyet hakkını korumanızdır. Biz bu davayı kazanırız. Bu davayı kazanmak için çalışalım. Mülkiyetimiz geri döndükten sonra da mahallemizi el birliği ile yeniden kuralım.”
“HALK İÇİN SİYASET YAPIYORUM”
İktidar partisi cephesinden yapılan eleştirilere yanıt da veren Başkan Pekdaş, “Birileri, ‘Konak Belediye Başkanı kendi üzerine vazife olmayan şeylerle uğraşıyor, mahalleliyi yanlış yönlendiriyor, siyaset yapıyor’ diyorlar. Evet, siyaset yapıyorum. Bu mahallenin yaşaması, bu mahallede yaşayan insanların mülkiyet haklarının korunması siyasetse, ben bu siyaseti yapıyorum. İnsanlar, yerlerinden yurtların edilmesinler, İzmir’in kent belleğinde, tarihinde önemli bir yere sahip olan bu mahalle için uğraşıyorum. Gelin bu mücadeleyi biz birlikte verelim” dedi.

Acele kamulaştırma baskısıyla evlerini kaybedecek olmanın üzüntüsünü yaşayan Damlacık sakinleri ise mülkiyet haklarını korumak için sonuna kadar savaşacaklarını, toplu halde dava açacaklarını söyledi.

Kaynak: İHA