Abd'de Kabus Gibi İdam

ABD'nin Arizona eyaletinde, 1989'da 2 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle zehirli iğneyle ölüm cezasına çarptırılan mahkum, 2 saat can çekiştikten sonra öldü.

İdamı izleyen basın mensubu görgü tanıkları, 55 yaşındaki Joseph Rudolph Wood adlı mahkumun, damardan sakinleştirici ve ağrı kesicinin enjekte edilmesinin hemen ardından hızla soluk alıp vermeye başladığını söyledi.

Hızla soluk alıp vermesi sırasında mahkumun çenesinin geriye düştüğünü ve göğsünün genişleyip daraldığını anlatan görgü tanığı, bundan zonraki 1,5 saat boyunca da bu durumun 600'den fazla kez tekrarlandığını belirtti.

Yetkililerden yapılan resmi açıklamada mahkumun 1 saat 57 dakikada öldüğü bildirildi.

Wood 1989'da pek çok kez taciz ettiği kız arkadaşı Debbie Dietz ile kendisinden kaçarak sığındığı babası 55 yaşındaki Gene Dietz'i Tucson kentinde öldürmekten suçlu bulunarak idam cezasına çarptırılmıştı.
Arizona eyaleti İnfazlar Departmanı Direktörü Charles Ryan, infaz sırasında tıp ekibiyle işbirliği içinde hareket ettiğini ve bilinci kapalı haldeki mahkumun kesinlikle hiçbir an acı ve sıkıntı içinde olmadığı konusunda kendisine tıp ekibince güvence verildiğini söyledi.

İdamı izleyenler arasında yeralan Arizona Başsavcılığı Sözcüsü Stephanie Grisham da e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada "Wood uykuya daldı, horluyormuş gibi gözüküyordu. Bu benim tanık olduğum ilk infazdı. Bu kadar huzurlu olması beni şaşırttı. Mahkumun hızla soluması ve horlamaya benzer sesler çıkarması kesinlikte havasız kaldığı için değildi" diye konuştu.

Savunma avukatı Dale Baich ise normalde 10 dakika içinde gerçekleşmesi gereken ölümün 2 saat sürdüğüne işaret ederek "bu acemice yapılmış bir idam" dedi.

"Görüldüğü kadarıyla Arizona da tamamen önlenebilir bu dehşette sorumluluğu olan çok sayıdaki eyalet arasındaki yerini aldı" diye konuşan Blaich, kamuoyundan, yetkililerin sorumlu tutulmasını ve infaz sürecinin daha şefaf hale getirilmesi için talepte bulunulmasını istedi.
İdamı izleyen Wood'un öldürdüğü kişilerin akrabalarıysa idamın gerçekleşme biçimi konusunda bir sıkıntılarının olmadığını ifade etti.

Öldürülen Debbie Dietz'in eniştesi Richard Brown, "Bu kişi korkunç bir cinayet işledi ve sizin derdiniz ise verilen ilaçlar. Niçin ona bir kurşun sıkmadılar, niçin ona kuru temizlemede kullanılan zehirli bir madde vermiyoruz ki" dedi.

İdamın bu kadar uzun sürmesi ve daha önce de bu şekilde uzun süren 2 idamın meydana gelmiş olması ABD'de ölüm cezası hakkında süregelen tartışmaların alevlenmesine neden oluyor.
ABD makamları, Avrupalı ilaç şirketlerinin idamda kullanılan kimyasal maddeleri satmayı reddetmesi nedeniyle bu ilaçları özel ilaç üreticilerinden temin etme yoluna gidiyor. Ancak ilaçların nereden temin edildiği ve mahkuma enjekte eden kişilerin kimlikleri, ilaç üreticilerinin taciz edileceği kaygısıyla açıklamıyor. İnfaz sürecindeki şeffaflığı engelleyen bu durum savunma avukatlarınca idam durdurulmasını sağlamak için bir taktik olarak kullanılıyor.
Wood, Arizona eyaletinde Ekim 2013'ten beri cezası infaz edilen 3. idam mahkumu oldu.
Son idamla, ölüm cezasının tekrar yürürlüğe girdiği 1992'den bu yana ABD'de cezası infaz edilen idam mahkumlarının sayısı 36'ya yükseldi.
Kaynak: AA