Ab Türkiye Delegasyonu Başkanı Manservisi Ağrı'da

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi, "Ekonomik gelişme sağlandığı takdirde bunun bölgedeki barışa da katkısı olacaktır. Barış ve refah aslında birbiriyle bağlantılı iki konudur. Bu çerçevede Avrupa Birliği'de Türkiye'de dayanışma içerisinde hareket etmektedir" dedi.

Avrupa Birliği, Çevre Bakanlığı ve Doğubayazıt Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirilen Doğubayazıt İçme Suyu Projesi'nin açılışını gerçekleştirmek üzere kente gelen Mansverisi, Vali Mehmet Tekinarslan'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, yaklaşık 3 aydır Türkiye'de olduğunu ve Ağrı'ya ilk defa geldiğini belirtti.

Buraya gelmek istememin tek sebebi proje açılışı olmadığını ifade eden Manservisi, "Bu proje tabii ki vatandaşların iyiliğine olacak, onlar için çok faydalı olacak. Bu proje aslında Avrupa Birliği'nin bölgenin standartlarını yükseltme ve ekonomik eşitsizliği giderme çabalarını destekleme girişiminin bir ürünüdür" dedi.

Bölgenin kalkınmasına daha fazla destek olmayı istediklerini vurgulayan Manservisi, şunları kaydetti:
"Bu şekilde ülkenin başka yerlerinde meydana gelen son derece etkileyici gelişmelerin Ağrı'da da meydana gelmesini ve aradaki farkın kapatılmasına destek olmak istiyoruz. Bu katkı bölge halkına yapılan bir katkıdır. Bu şekilde onların yaşam koşullarının daha da iyileştirilmesi daha iyi bir perspektife sahip olmalarının sağlanması amaçlanmaktadır ama aynı zamanda proje hükümetin çözüm süreciyle ilgili çabalarına da yönelik bir destektir. Çünkü ekonomik gelişme sağlandığı takdirde bunun bölgedeki barışa da katkısı olacaktır. Barış ve refah aslında birbiriyle bağlantılı iki konudur. Bu çerçevede Avrupa Birliği de Türkiye'de dayanışma içerisinde hareket etmektedir. Hem barışı desteklemede hem de burada refahın artırılmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır."
Manservisi, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Doğu illeri hakkında görüştüklerini de anımsatarak, şöyle devam etti:
"Doğu'daki eşitsizliğin giderilmesi ve Doğu illeri üzerine daha fazla odaklanılması konularını görüştük. Ben bu çerçevede burada bulunduğum süre zarfında burayı daha iyi tanımak için çabada bulunacağım. Bu sayede daha fazla öğrenerek daha iyi bir ortamımız olabilir. Sınırların daha güvenli bir hale getirilmesi konusunda ortaklaşa yürütebileceğimiz çalışmalar var. Sınırlarda bir yandan yasal geçiş yapan insanların geçişlerini sağlarken öte yandan insan ticareti ve organize suçla mücadele etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda bu konuda hazırlanan yol haritasında öngörülen hususlar var. Umut ediyoruz ki bu yol haritasıyla çok uzun olmayan bir sürede vizesiz seyahat imkanına da yol açılabilecek."
Vali Tekinarslan da Türkiye'nin AB'y tam üyeliğinin gerçekleştiğinde, AB'nin en doğu sınırının Ağrı olacağını söyledi.

Sınırların çok daha esnek olduğu bir dünyayı arzu ettiklerini vurgulayan Tekinarslan, "Barış ve refahın bütün insanların hakkı olduğuna bütün insanların inanması lazım. Eğer insanlar yaşadığı coğrafyada barış ve refah bulamıyorsa bunların olduğu ülkelerin sınırlarını çeşitli şekilde geçmeye çalışırlar. Sırf bu sebepten dolayı Suriyeli kardeşlerimize sınırlarımızı açtık. Çünkü kendi ülkelerinde barış ve refah yok. Yine Irak ve Afganistan'dan çok sayıda insan, kendi ülkelerinde refah olmadığından sınırları aşıp başta Türkiye olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerine geçiş süresi yaşıyor. Ümit ediyorum ki Filistin'deki bu saldırgan tutumunu İsrail bir an önce sona erdirir ve aynı hazin tabloyla Gazze ve Filistinli insanlar karşı karşıya kalmazlar. Çektikleri acılar hepimizin, bütün dünyanın desteğiyle bir an önce son bulur" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA