Şeftali Yok Satıyor

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, Turgutlu ve çevresinde şeftaliye olan rağbetin üreticiyi sevindirdiğini söyledi.

Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, şeftali üreticilerinin ürünlerine olan rağbetten olayı altın yılını yaşadığını kaydetti.

Turgutlu'da yaklaşık 10 bin, Kemalpaşa'da ise 5 bin dönümlük alanda yetiştirilen şeftalinin Turgutlu Hali'ne getirildiğini belirten Şenol, bu yıl yaklaşık yüzde 30 oranında rekoltede düşüklük yaşandığını belirtti.

Ürün kaybı yaşayan şeftali ürününde hasat sonu yaklaşmasına rağmen fiyatların çiftçiyi mutlu ettiğini kaydedden Şenol, "Fiyatların yüksek olması üreticilerin yüzünü güldürdü. Şeftali üreticisi, bu yıl altın yılını yaşıyor. Yemeklik şeftalinin kilosu 1,5 ile 2,5 lira arasında alıcı buluyor. Suluk diye tabir edilen ve özellikle meyve suyu fabrikalarına satılan şeftalinin kilosu ise 50 ile 55 kuruş. Bu yıl meyve ürününde yaşanan rekolte sıkıntısı nedeniyle çiftçimiz iyi fiyatlar elde ederken, kış meyve ve sebzelerde de bu istikrarın sürmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

Turgutlu Meyve ve Sebze Hali'nde komisyonculuk yapan Turan Saydan, ürünün geçmiş yıllara oranla az olması sebebiyle müşteriyi çok hızlı bulduklarını dile getirdi.
Geçmiş yıllarda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlere satış yaptıklarını belirten Saydan, yurt içinde satış yaptıkları il sayısının arttığını belirterek, "Fiyatlar da hem bizim hem de üreticilerimizin istediği seviyede. Umudumuz sonuna geldiğimiz hasat mevsiminde fiyatların aynı seviyede devam etmesi ve daha da yükselmesidir. Şu an halimize gelen ürünü daha dükkanlarımızın önüne koyamadan tartıya ve kamyonlara yüklüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA