Salih Mirzabeyoğlu tahliye edildi

Kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak bilinen İBDA/C davası hükümlüsü Salih İzzet Erdiş cezaevinden tahliye edildi.

Salih Mirzabeyoğlu tahliye edildi
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İBDA/C davasından hükümlü, kamuoyunda 'Salih Mirzabeyoğlu' olarak tanınan Salih İzzet Erdiş'in yeniden yargılanmasına ilişkin talebini kabule değer görerek, tutuklulukta ve infazda geçirdiği süreyi de dikkate alarak, tahliyesine karar verdi.

Salih İzzet Erdiş, cezaevinden tahliye edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak' suçundan aldığı idam cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilen Salih İzzet Erdiş'in, yeniden yargılanma talebini değerlendirdi.

Mahkeme heyeti, Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılanma talebini kabule değer görülmesine karar verdi. Heyet, 'Mirzabeyoğlu'nun tutuklulukta ve infazda geçirdiği süre ile kaldığı bu sürenin uzun olması ve telafisi güç mağduriyetlere yol açma ihtimalini' dikkate alarak, tahliyesini kararlaştırdı.

SÜREÇ
Mahkeme bu kararının ardından üye bir hakim görevlendirecek. Üye hakimin delilleri yeniden toplanmasının ardından mahkeme heyetince yeniden yargılanmasına ilişkin bir kesin karara varılacak. Mahkeme heyeti, Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılanmasına karar verirse duruşma açarak, davanın görülmesine yeniden başlanacak.

Mirzabeyoğlu'nun avukatı Hasan Ölçer, müvekkilinin Bolu'da başka bir suçtan da cezası bulunduğunu hatırlattı. Ölçer, müvekkilinin tutuklu kaldığı sürenin bu cezadan mahsup edilmesi talebiyle yarın Bolu Adliyesi'ne başvuracağını belirtti.

Ölçer, talep kabul edilirse Mirzabeyoğlu'nun Bolu Cezaevi'nden çıkacağını bildirdi.

'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak' suçundan aldığı idam cezası, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilen Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılanmasıyla ilgili hazırlanan dilekçe, 27 Haziran'da avukatlar tarafından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine sunulmuştu.

ÖNCE İDAM SONRA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Dönemin İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 2 Nisan 2001'de verdiği kararla Mirzabeyoğlu'nu 'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak' suçundan idam cezasına çarptırmıştı.

Aynı dava kapsamında yargılanan Saadettin Ustaosmanoğlu ve Mehmet Fazıl Aslantürk'e de 'yasa dışı örgüt üyesi olmak' suçundan 18'er yıl ağır hapis cezası veren mahkeme, 'yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmekle' suçlanan tutuksuz sanık Hüsnü Göktaş'ın dosyasını ise yasa uyarınca ertelemişti.

Mirzabeyoğlu hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak, müebbet ağır hapis cezasına çevrilmiş, 30 Kasım 2004'te tekrar yapılan uyarlama ile ağırlaştırılmış müebbet ağır hapse dönüştürülmüştü.

Salih Mirzabeyoğlu hakkında 2005 yılında 5237 sayılı yeni TCK'nın yürürlüğe girmesi üzerine 309. ve 311. maddeleri göz önüne alınarak, lehe hükümlerin uygulanmasına karar verilmiş, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasındaki 'ağır' kelimesi çıkartılarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Erdiş, Ustaosmanoğlu ve Aslantürk'e verilen cezayı onamıştı.
Kaynak: AA