Osmancık Belediyesi Büyük Projelere Hazırlanıyor

Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, makamında düzenlediği basın toplantısında belediyenin faaliyetlerini ve ilçenin geleceğine yönelik önemli projeleri değerlendirdi.

Osmancık Belediyesi Büyük Projelere Hazırlanıyor

Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, düzenlediği basın toplantısında ilçede yayın yapan yerel gazetelerin temsilcileri ve haber ajanslarının ilçe muhabirleri ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen faaliyetler ve devam eden projelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Karataş, asfalt çalışmaları, sel ve su baskınlarına yönelik tedbir çalışmaları, Osmancık Kalesi Restorasyon Projesi, Dereboğazı Göleti İçmesuyu Projesi ve Kentsel Dönüşüm Projesi gibi konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

SEL BASKINLARINA KÖKLÜ ÇÖZÜM
Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş ilçede etkili olan sağanak yağışlarda son yılların en büyük yağış miktarının kaydedildiğini belirterek önemli derecede sel ve su baskınlarının yaşandığını ifade etti.

Dere yataklarındaki yapılaşmanın ilçeyi tehdit eder boyuta geldiğini kaydeden Karataş, sel baskınlarına yönelik alt yapı çalışmalarına başladıklarını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan projenin de tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

YAĞMUR SUYU PROJESİNDE DEĞİŞİKLİK
Yaşanan sel ve su baskınlarının ardından Yağmur Suyu Tahliye Projesinde değişiklik yaptıklarını belirten Karataş; “Tillim Çayı Mevkisinde dere yatakları yıllar önce imara açılarak yapılaşmaya müsaade edilmiş. Buralarda şehir içerisine geldikçe dere yatağı tamamen yok olmuş durumda. İlçemizde etili olan sağanak yağışlar nedeniyle sel baskınları yaşanınca burada uygulamakta olduğumuz projeyi tekrar gözden geçirdik. Sel durumuna göre bir proje değişikliği yaptık. Çorum Caddesi’nde inşa edilen büyük menfezler Şenyurt Mahallesi’nin sel suyunu tahliye edecek. Aynı şekilde Danişment Gazi Caddesinde de sel suyunu dere yatağından itibaren yer altına alarak tahliye boruları ve menfezlerle tahliye edeceğiz. Ancak bunlar belirli bir ölçüde hafifletici tedbir çalışmalarıdır” dedi.

KUŞAKLAMA PROJESİ HAYATA GEÇİRİLECEK
İlçenin sel baskınlarından korunması için Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından hazırlanan projenin son aşamasına geldiğini ifade eden Karataş; “Sel baskınlarına gerçek anlamda köklü çözüm olacak bu proje şehir dışına açılacak büyük bir kanalla sel sularının tahliye edilmesini amaçlıyor. Tillim Çayı ve Doğudereden gelen sel, yapılacak kanalla Dereboğazı Çayı üzerinden Kızılırmak’a sevk edilecek. Bu projede de sona gelindi. Önümüzdeki ay ihale edilmesi hedefleniyor. İnşallah bu proje ile ilçemiz sel baskınlarından sonsuza dek kurtulacak” diye konuştu.

ASFALT ÇALIŞMALARI KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK
Kaynak yetersizliği nedeni ile yarım kalan sıcak asfalt çalışmalarının da kaldığı yerden devam edeceğini kaydeden Karataş, sıcak asfalt için 1.5 Milyon TL kredi talebinde bulunduklarını belirterek; “Sıcak asfalt çalışmaları için ilk etapta projenin tüm maliyetini karşılayacak kaynak ayarlanmamış, bir miktar kredi çekilmiş ve projeye bununla başlanmıştı. Osmancık Belediyesi alt yapı çalışmaları nedeniyle borçlanma limitini aştığı için yaklaşık bir aydır kredi taleplerimize olumsuz yanıt alıyorduk. Bu nedenle geçtiğimiz Perşembe günü Ankara’ya giderek İller Bankası yetkilileri ile görüşmelerde bulunduk. 1.5 Milyon TL kredi için onay aldık ve asfalt çalışmaları kaldığı yerden devam edecek.” dedi.

OSMANCIK KALESİNİN RESTORASONU
Ankara programı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile de temaslarda bulunduğunu kaydeden Başkan Karataş, Osmancık Kalesinin restore edilerek turizme kazandırılacağını ifade etti.

Çorum Milletvekili Cahit Bağcı ile birlikte proje dosyasını Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduklarını belirten Karataş; “Osmancık Kalesinin restorasyon projesinde ihale öncesi güncellemeler yapılarak ihaleye hazır hale getirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığına da gerekli destekler için başvuruda bulunduk. Önümüzdeki ay projeyi ihaleye çıkarmayı hedefliyoruz. Restorasyon projesi kaleye çıkış güzergahlarının düzenlenmesi, kalenin aydınlatılması, seyir teraslarının yapılması ve tarihi surların onarılmasını içeriyor. Bu proje tamamlandığında ilçemizin en önemli eserlerinden birisini turizme kazandırmış olacağız. ” ifadelerini kullandı.

DEREBOĞAZI İÇME SUYU GÖLETİ PROJESİ
Başkan Karataş, Osmancık’ın en önemli sorunlarından birisinin içme suyu olduğunu söyledi.

Musluklardan akan suyun vatandaşlar tarafından içme suyu olarak tüketilmediğine dikkat çeken Karataş, içilebilir su projesine de başladıklarını belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile birlikte yürütülen Derbeboğazı İçme Suyu Göledi Projesinin de tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden Karataş, “Proje kapsamında içme suyu göledi ile birlikte arıtma tesisi ve su depoları inşa edilecek. Proje son aşamasına geldi. Önümüzdeki yılın başlarında ihalesinin tamamlanıp inşaatına başlanmasını hedefliyoruz. Proje tamamlandığında sağlıklı içme suyu evlerimize kadar ulaşacak. İnşallah Osmancık içme suyuna kavuşacak” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YETKİSİ BELEDİYEDE
İlçe merkezinde geniş bir alanın riskli alan ilan edildiğini hatırlatan Karataş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından kentsel dönüşüm yapma yetkisini aldıklarını belirtti.

Yeni imar planı hazırlandıktan sonra Kentsel Dönüşüm ile ilgili proje çalışmalarının başlayacağını kaydeden Karataş, ilçenin nüfusunu ve değerini yükseltmeyi hedefleyen bir proje ile büyük bir dönüşüm yapılacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA