Hatay’ın Anavatan’a Katılışının 75. Yıldönümü

Hatay Valisi M.

Celalettin Lekesiz, Hataylılarin Türk tarihine geçen bir sadakat örneği ile Türkiye Cumhuriyeti’nde sıradan bir il olmayı, bağımsız bir devlet olmaya tercih ederek, Anavatan’a katıldığını belirtti.

Vali Lekesiz, Hatay’ın Anavatan’a katılışının 75. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Hatay'ın, geçmişi insanlık tarihi ile birlikte anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış nadide illerimizden biri olduğunu ifade erek, "Tarih öncesi çağlardan bu yana iklimi, verimli toprakları, ticaret yolları üzerinde bulunması ve bir hoşgörü mozaiğini andıran kültür çeşitliliğiyle Hatay, her daim insanlığın cazibe merkezi olmayı başarmış güzide bir il olmuştur" dedi.

Hatay'ın bu özelliklerinden dolayı 1. Dünya Savaşı sonrasında işgal güçlerinin de hedefi olduğunu belirten Vali Lekesiz, şunları kaydetti:
"Bu işgale rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı Gazi Mustafa Kemal, “Kırk asırlık Türk yurdu ecnebi elinde esir kalamaz” diyerek Hatay’ın Anavatan’a katılması için tüm Hataylılara umut ışığı olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal’in izlediği usta siyaset ve tüm Hataylıların mücadelesi neticesinde bağımsız “Hatay Devleti” kurulmuş ve üzerinden bir yıl bile geçmeden, Hataylılar Türk tarihine geçen bir sadakat örneği ile Türkiye Cumhuriyeti’nde sıradan bir il olmayı, bağımsız bir devlet olmaya tercih ederek, Hatay Millet Meclisi üyelerinin oybirliği ile 1939’da Anavatan’a katılmıştır.

Dönemin Hatay Millet Meclisi Üyeleri başta olmak üzere, Hatay halkının gösterdiği bu sadakat ve kadirşinaslık örneği aziz milletimizin birlik ve beraberlik ile her türlü güçlüğü aşabileceğinin de en önemli göstergesi olmuştur.

Geçmişten aldığı bu güçle bugün 75. yıldönümünü kutladığımız Hatay’ın Anavatana katılışı, yarınlara emin adımlarla yürüyen ilimizin geleceğini inşa ederken de en büyük ilham kaynağı olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Hatay'ın Anavatan’a katılışının 75. yıldönümünü kutlarken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hatay Devleti Meclisi Üyeleri’ni ve bu uğurda mücadele eden herkesi rahmet ve minnetle anar, saygılarımı sunarım.”
Kaynak: İHA