Giresun'da Sanayinin Gelişimi İsteği

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun'da imalat sanayi yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde mevcut Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yaşanan arsa işgallerinin önüne geçecek olan yönetmelik düzenlemesinin yapıldığı, buna göre OSB'lerde arsa tahsislerinin artık yatırım taahhütleri dahilinde kalacağını, taahhüt aşımında ise arsanın geri alınması dahil çeşitli yaptırımların uygulamaya konulacağını belirtti.

Yönetmelikle her bir il veya bölge için uzun vadeli (2023, 2035, 2050) sanayi, üretim, ihracat hedef ve stratejilerine uyumlu biçimde yatırım yerleri (ağır sanayi, sanayi ve küçük sanayi bölgeleri, turizm alanları, OSB'ler, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, küçük sanayi siteleri) belirlenmesi amacıyla haritalama çalışması yapılacağını kaydeden Çakırmelikoğlu, "Hazırlanacak bu haritalar etkinliğin artırılması amacıyla kara, hava ve denizyolu ulaşım imkanları, liman ve havaalanları, maden, hammadde kaynakları, enerji, mevcut planlar gözetilerek hazırlanacak. Mevcut planlar gerekli görülmesi halinde yatırım haritasına göre revize edilecek. Bugün ilimiz Çevre Düzeni Planı başta olmak üzere bölgenin kalkınma planlarında eksik projelendirmeler ile karşı karşıyadır. Bu planlamaların revize edilecek olması geleceğe dönük olumlu bir adımdır" dedi.

Giresun'da yatırımları için arazi sorunu yaşandığına işaret eden Çakırmelioğlu, şunları kaydetti:
"Buna bağlı olarak Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu 2014-2015 Eylem Planına göre OSB uygulamasına nazaran ilimizin ciddi bir sanayi ve ticari imar yapılanmasına ihtiyacı olduğunu görmekteyiz. Mevcut küçük sanayi sitelerimizin kullanım şekillerinin günün şartlarına uygun olmaması, mevcut OSB alan yetersizliği, bölgede konfeksiyon imalatı üzerine yeni yatırımların yapılması ve bu yatırımların yer sorunu nedeniyle merdiven altlarına yoğunlaşması, mobilya imalatında kümelenme, deniz ile ulaşım için düşünülen serbest bölge ve konteynır depolama alanları sorunu ilimiz için yeni ticari ve sanayi alanların ihtiyacını ortaya koymaktadır. Sadece tekstil sektöründe otuza yakın imalatçı firmamız ve 5 bini aşkın iş gücümüz mevcuttur. Yine mobilya ve ağaç sanayi sektöründe 100'e yakın küçüklü büyüklü firma ve bu firmalar çatısı altında 6 bin 500 dolayında istihdam vardır. Bir o kadar firma sanayi alanı sorunu nedeniyle fabrikalaşamamakta, mevcut atölye üretimi ile yaşamlarını idame ettirmektedir ancak sadece bu iki sektörde arsa sorunu nedeniyle bir o kadar firma yeni yatırımlarını ilimize yapamamaktadır. Çözüm yeni sanayi ve kümelenme bölgelerinin oluşturulması ile çözülebilecektir."
Kaynak: AA