Papuçdere Barajı'nda Su Seviyesi Düştü

İstanbul'a su sağlayan 10 barajdan biri olan Kırklareli'ndeki Papuçdere Barajı'nda su seviyesi, yağışların azlığı ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle azaldı.

Vize ilçesinin Kıyıköy beldesindeki baraj, yağışların azlığı nedeniyle önemli oranda su kaybına uğradı.
İstanbul'a yıllık 60 milyon metreküp su kazandıran, 178,5 kilometrekarelik havza alanına sahip barajda doluluk oranı yüzde 7,43'e düştü.
Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barajdaki suyun azalmasında korkulacak bir durum olmadığını söyledi.

Baraja, debinin biraz daha düşmesi halinde diğer barajlardan takviye yapılabileceğini belirten Bora, şöyle konuştu:
"Barajdaki su, son bir ay içinde yaklaşık 1 metre azaldı. Barajın debisi her geçen yıl düşüyor. İstanbullular biraz dikkatli olmalı. Son zamanlarda yeteri kadar kar yağmıyor. İstanbulluların suyu biraz daha tasarruflu kullanmaları gerekiyor. Barajımızda su seviyesi daha fazla düşerse diğer barajlardan takviye yapılacak."

- "40 yılın en düşük su seviyesi"

Kışlacık köyü sakinlerinden Yılmaz Çeliktaş ise barajdaki su seviyesinin çok düşük olduğunu söyledi.

Suyun azalmasından endişe duyduklarını belirten Çeliktaş, "Su seviyesi çok düşük. 40 yıllın en düşük su seviyesi. Çok vahim bir durum. Ne olacak bilemiyorum. 40 yıl önce burada dereler akıyordu. Şu anda kıpırtı yok" dedi.

Çeliktaş, barajdaki suyun renginin de bozulmaya başladığını ileri sürdü.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, 2005'ten bu yana İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı en yüksek seviyeye 2009'da ulaştı. 2009'da yüzde 84,93 olan doluluk oranı, 2014'de yüzde 20,19 seviyesine düştü.
Kaynak: AA