Giresun'da Fındık Hasadında 16 Yaşından Küçükler Çalıştırılmayacak

Giresun'da fındık hasad döneminde 16 yaşŸından küçük çocukların çalışŸtırılmayacağŸı, konuyla ilgili denetim ekiplerinin oluşŸturulacağŸı bildirildi.

Valilik Basın ve Halkla İlişŸkiler MüdürlüğŸü'nden yapılan yazılı açıklamada, gezici tarım işŸçileri izleme kurulunun Vali Yardımcısı Yüksel LJelik başŸkanlığŸında toplandığŸı belirtildi.
Toplantıda, fındık hasadında 16 yaşŸından küçük çocukların, çalışŸamayacak kadar yaşŸlı ve hasta kişŸilerin çalışŸtırılmamasının kararlaşŸtırıldığŸı belirtişŸlerek,"İl merkezinde LJalışŸma ve İşŸ Kurumu İl MüdürlüğŸü, İl Milli EğŸitim MüdürlüğŸü ve İl ǖzel İdaresi yetkililerinden oluşŸan, ilçelerde ise kaymakamlıklarca 3'er kişŸilik fındık hasadın da çocuk işŸçiliğŸinin önlenmesine yönelik denetim ekibi oluşŸturulacak. Denetim ekiplerince fındık hasat döneminde fındık bahçeleri gezilmek suretiyle etkin bir kontrol ve denetim yapılacak. İl Jandarma KomutanlığŸı ve İl Emniyet MüdürlüğŸü'nce geçici tarım işŸçilerinin beraberindeki çocukların kimliklerinin yanlarında taşŸımaları sağŸlanacak. LJalışŸma ve İşŸ Kurumu İl MüdürlüğŸü'nce, fındık toplama işŸlerinde çocuk işŸçi çalışŸtırılmamasıyla ilgili bilgilendirici ve aydınlatıcı afişŸ ve broşŸürlerin temin edilerek, ziraat odaları ve köy muhtarları vasıtasıyla fındık üreticilerine ulaşŸtırılacak. Fındık toplama işŸlerinde 16 yaşŸın altındaki çocukların çalışŸtırılmaması gerektiğŸi yönünde basın-yayın ve kitle iletişŸim araçlarıyla kamuoyu bilgilendirilecek. LJocuk işŸçiliğŸinin önlenmesi için Sivil Toplum KuruluşŸları'yla işŸbirliğŸi yapılacak" denildi.
Açıklamada, geçici tarım işŸçileriyle birlikte Giresun'a gelecek çocuklar için Geçici Konaklama Merkezleri'nde İl Milli EğŸitim MüdürlüğŸü'nce müzik, resim, okuma kurslarının ve anasınıflarının düzenlenmesi ve bu etkinlikler için ilgili alanlarda öğŸretmenlerin görevlendirileceğŸi aktarılarak, şŸunlar ifade edildi:
"Giresun Belediyesi Konservatuarı'nca, Geçici Konaklama Merkezleri'ndeki çocuklar için tiyatro, konser gibi sosyal etkinlik ve aktiviteler gerçekleşŸtirilecek. İl SağŸlık MüdürlüğŸünce yerleşŸim alanlarında gezici (mobil) sağŸlık birimi oluşŸturularak hizmet verilecek. İl Gençlik ve Spor MüdürlüğŸü'nce sahaların yenilenme çalışŸmasının yapılması ve spor malzeme teminini sağŸlanacak."
 
Kaynak: AA