Atalarının Kemiklerini 90 Yıl Sonra Yunanistan'daki Anıt Mezara Defnettiler

Yunanistan'ın Selanik kentinden Nüfus Mübadelesi Antlaşması uyarınca 1924'te Sakarya'nın Karasu ilçesine göç etmek zorunda kalan Tetik ailesi, terk ettikleri ülkedeki Osmanlı mezarlığının arazisini satın alan Yunan'ın koruduğu ecdat kemiklerini 90 yıl sonra anıt mezara defnetti.

Lozan Barış Anlaşması uyarınca gerçekleştirilen mübadeleyle Yassıgeçit, Subatağı ile Kurumeşe köylerine yerleşen mübadiller, Selanik'e bağlı Edessa (Vodina) ilçesinde bıraktıkları anılarına 90 yıl sonra kavuşma fırsatı buldu.
Yassıgeçit köyünde yaşayan Osman, Ahmet ve babaları 96 yaşındaki Habil Tetik ile bir grup köylü, iki yıl önce köy okulundaki öğretmenlerin önerisiyle Yunanistan'ı ziyarete karar verdi. Mübadele sırasında 6 yaşındaki Habil Tetik'in, doğduğu köy Panagitsa'yı görmek istemesi üzerine buraya giden grup, bir günlük geziden sonra Sakarya'ya döndü.
Geçen yıl 24 kişilik grupla yeniden Panagitsa'ya giden Tetik ailesinin ziyareti, köy sakini Savas Gaisiris'in (80) gruptakilerden haberdar olup babasının vasiyetini anlatmasıyla anlam kazandı.
Mübadele sırasında Gümüşhane'den göç ettiklerini belirten Gaisiris, Tetik ailesine babasının "Bir gün Türkler buraya gelirse ki muhakkak gelecekler, onlara atalarının mezarının arazimde olduğunu söylersin. Onlar gelene kadar bu mezardaki kemikleri muhafaza edin" şeklindeki vasiyetini anlattı.
- Çifte tören düzenlendi
Bunun üzerine girişimlerde bulunan Tetik ailesi, atalarının kemiklerini bulundukları yerden çıkartarak kendilerine tahsis edilen alanda hazırlanan mezarlığa din görevlileri eşliğinde defnetti.
Anıt mezarın lahdine "Panagitsa'da 1924 yılına kadar yaşamış Müslüman komşularımızın ataları burada yatmaktadır-22 Haziran 2014" ifadesi yazıldı.
Köy meydanında düzenlenen ikinci törende konuşan Vedat Tetik, yıllarca Yunanistan'da yaşayan, bundan 90 yıl önce göç eden dedelerinin hatıralarını, onların manevi huzurunda yaşatmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

"Bugün açılışını yaptığımız bu anıt mezar, hatıraları ebediyen canlı tutacaktır" diyen Tetik, "Sizlere şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler yan yana gelmekle, gönül gönüle olmakla ortasından yırtılmış bir resmi bir araya getirdik. Bu resim ve birliktelik, herkesin görmek istediği resimdir. Sizleri tanımaktan dolayı çok mutluyuz. Emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Edessa Başkanı Yannu Dimitrios da iki halk arasındaki yakınlaşmayı ileri taşımak için çeşitli projeler uygulamaya koyduklarını belirtti.

"Geçmişte yaşananları çocuklarımıza yaşatmayalım ve kardeşlik içinde olalım" diyen Dimitrios, Edessa'daki caminin yenilenmesi için proje başlattıklarını, bunu onarıp bir ayıbı temizlemiş olacaklarını dile getirdi.
- "Atalarımızı rahat ettirdiğimizi zannediyorum"
AA muhabirine açıklama yapan Osman Tetik, yıllarca atalarının anlattıkları hikayelerle büyüdüklerini kaydetti.

İnsanın vatanının, doğduğu toprak olduğunu dile getiren Tetik, "Atalarımızı rahat ettirdiğimizi zannediyorum. Ecdadımıza, insanlara, köklerimize saygımızı pekiştirdik. Bundan sonra defin işleminin yapıldığı 22 Haziran'ı Yunanistan'dan çıkış tarihi belirledik. Her yıl bu tarihte gidip mezalıkta dua edeceğiz, atalarımızı anacağız" ifadesini kullandı.
- "Bundan sonra dostluk ve kardeşliği geliştireceğiz"
Habil Tetik de mübadele yıllarını çocukluk anılarıyla hatırlamaya çalıştığını söyledi.

Göç ettiklerinde 6 yaşında olduğunu, dedelerinin mezarını gördüğü için çok sevindiğini belirten Tetik, "Köyde bir değirmen vardı, ziyarette yerini sordum, yerine ev yapıldığını söylediler. Bizim evin önünde armut ağacı vardı. Küçükken oradan yiyorduk. Armut ağacını sordum, sadece kökü kalmıştı. Bizim evin orası olduğunu anladım ve çocuklarıma evimizin burası olduğunu söyledim" diye konuştu.

Ziyaret nedeniyle çok heyecanlandığını anlatan baba Tetik, doğduğu ve çocukluğunun 6 yılını geçirdiği evi görmenin kendisine heyecan verdiğini kaydetti.

Hamit Tetik de göç sırasında çok acılar çekildiğine işaret ederek, "Artık bunları konuşmanın manası kalmadı. Olaylar, tarihe şu veya bu şekilde yazıldı. Bize düşen düşmanlığı bir tarafa bırakıp, iki millet arasında dostluk ve kardeşliği geliştirmektir. Ölenleri rahmetle anmaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA