Yöresel Karadeniz Mimarisi Balıkçı Barınaklarına Yansıtılacak

Darıca Su Ürünleri Kooperatifi ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğinde başlatılan "Yöresel Karadeniz Mimarisi ile Balıkçı Barınakları" projesi kapsamında, yöresel Karadeniz mimarisinin Akçaabat'ta balıkçı barınaklarına yansıtılması amaçlanıyor.

Darıca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İlyas Kolaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akçaabat'ın, tarihi ve kültürel özellikleri taşıyan, geleneksel mimari yapıları ile öne çıkarak geçmişi yaşatan bir ilçe olduğunu söyledi.

Darıca'nın, Akçaabat'ın sahil şeridindeki bir mahallesi olduğunu belirten Kolaylı, "Mahallemiz, sahil yolu geçişi ile sahil alanlarının bir kısmını kaybetmiş durumda. Bu nedenle sahile kıyısı olan eski yöresel mimarideki evler, modern mimariye yenik düşmüş ve kaybolmaya yüz tutmuştur" dedi.

Kolaylı, kaybolmaya yüz tutmuş yöresel mimariyi tekrar canlandırmak istediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kapsamda Darıca Su Ürünleri Kooperatifi olarak 'Yöresel Karadeniz Mimarisi ile Balıkçı Barınakları' adlı bir proje hazırlayarak DOKA'ya sunduk. DOKA tarafından kısa sürede kabul edilen projemizin maliyetlendirilmesi tamamlandı. Bundan sonraki süreçte projenin uygulanması ve düzenlemesi yapılacak. Kısa sürede projeyi tamamlayarak hayata geçirmeyi planlıyoruz."
- "Balıkçı müzesi de yapmayı düşünüyoruz"
Yapılacak barınakları Salacık Su Ürünleri Kooperatifi ile ortak kullanacaklarını vurgulayan Kolaylı, "Amacımız, iki mahalle olarak birlikte çalışabilmek. Barınaklarda hiçbir ayrımcılık yapmadan ortak hareket edeceğiz" diye konuştu.

Kolaylı, şunları kaydetti:
"Projeyle oluşturulacak merkez sayesinde dünyada eşi olmayan yöresel mimaride bir balıkçı barınağına sahip olacağız. Proje tamamlandığında merkezin içinde buz makineleri ve dinlenme salonlarının da bulunacağı sosyal tesis yanında 110 barınak olacak. Bunun dışında projenin içerisinde küçük bir balıkçı müzesi de yapmayı düşünüyoruz. Projenin kentin tanıtımının yanı sıra turizmi denizlere taşıyarak, balıkçıların kıyı yaşamına ve geleneksel kültür anlamına da önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum."
Kaynak: AA