Kadın Çiftçiler Emeğini Paraya Dönüştürüyor

Hatay'da kadın çiftçiler, doğadan topladıkları ya da bahçelerinde yetiştirdikleri organik ürünleri "Kırsaldaki Kadınları Güçlendirme Projesi" kapsamında atölyede işleyerek yurt içi ile Almanya, Kanada, Rusya ve Hollanda'ya gönderiyor.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın (KEDV) Sabancı Vakfı işbirliğiyle 2010'dan bu yana yürüttüğü projesi çerçevesinde Hatay'da 70 çiftçi kadın, doğadan topladığı ve yetiştirdiği organik ürünleri satarak emeğini para dönüştürüyor.
KEDV yerel koordinatörü Gülşen Yılmaz, AA muhabirine, 2010'da başlayan projeyle kırsaldaki kadınların güçlendirilmesini, örnek kadın girişimci oluşturulmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Projede bugüne kadar 200 kadına ulaştıklarını ifade eden Yılmaz, kadınlara liderlik, finansal okuryazarlık, iklim değişikliği, tarımsal destek, organik tarım, toplumsal cinsiyet ve hijyen konularında eğitimler verdiklerini anlattı.
Kadınlara farklı konularda eğitim vermelerinin yanı sıra onları istihdama kazandırmak ve ev ekonomilerine katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla da çalışma yaptıklarına dikkati çeken Yılmaz, Defne ilçesi Yeşilpınar Mahallesi'nde 100 metrekarede prefabrik üretim ve eğitim atölyesi oluşturulduğunu belirtti.

Yılmaz, projede, yerel kadın kuruluşları, yerel yönetimler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürülüğü, Orman İşletme Müdürülüğü ile çeşitli kurum ve kuruluşla işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Kadınların doğadan topladığı kekik, adaçayı, sumak, ısırgan otu ve reyhan ile bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri atölyede işlediğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Kadınlar, atölyede emek verdikleri ürünleri işlemenin mutluluğunu yaşıyor. Bugüne kadar 70'e yakın kadın, bu projeden gelir elde etti. Kadınlarımızın şimdiye kadar işlediği 25 tona yakın ürünü vakfın dükkanında sattık. Aynı zamanda yurt dışı pazarlarımızı da oluşturduk. Geçen yıl Almanya, Kanada, Rusya ve Hollanda'ya ürün gönderdik. Amacımız, bu projeyi geniş alanlara yaymak, daha çok kadına ulaşmak."
Yılmaz, TÜBİTAK, üniversite gibi kurumlarla işbirliği içinde atölyenin üretim kapasitesini artırmayı, pazar ağlarını genişletmeyi hedeflediklerini de dile getirdi.
Atölyede çalışan Meryem Miroğlu, nar ekşisi yaptığını, bunun satışından kazandığı parayla 2 çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayıp, aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Sapha Kılıç da proje sayesinde elde ettiği gelirle hasta annesinin tedavi masraflarını karşıladığını belirtti.

Kaynak: AA