Giresun'da Bal Rekoltesinde Yüzde 50 Kayıp Bekleniyor

Giresun Arı Yetiştircileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, "Arıcıların afet kapsamına alınarak desteklenmesini istiyoruz" dedi.

Elevli, yaptığı açıklamada, Giresun ve yöresinde 29-30 Mart'ta yaşanan zirai dondan fındık üreticileri kadar arıcıların da etkilendiğini belirtti.

Zirai don nedeniyle doğada meyve ağaçlarının çiçeklerinin olumsuz etkilendiğini kaydeden Elevli, "Maalesef bu durum bal rekoltesine büyük darbe indirdi. Giresun'da bal rekoltesinde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 kayıp söz konusu. Arıcıların afet kapsamına alınarak desteklenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Elveli, zirai donun arıların ilkbahara geçiş sürecinde yaşandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Arı gelişim sürecine girdiği dönemde zirai don yaşandı. Arı çiçek açımının yaşandığı ilkbahara kadar kendisini toparlayamadı. Bu nedenle de bal hasat sezonuna istediğimiz kadar ürün oluşumunu sağlayamadı. Yaptığımız araştırmalarımız sonucu bu yıl zirai don nedeniyle bal rekoltesinde yüzde 50 düşüş yaşanacağını belirledik. Geçtiğimiz yıl 3 bin ton kestane, 15 bin ton çiçek balı rekoltesi gerçekleşmişti. Bu yıl kestane balı rekoltesini 1-1,5 bin ton kestane, çiçek balı rekoltesini de 7-8 bin ton olarak gerçekleşmesini bekliyoruz."
Elevli, bal rekoltesindeki düşüklüğün fiyatlarının da yükselmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA