Ankara’nın Tek Mevlevihanesi Yeniden Yapıldı

Altındağ Belediyesi, 85 yıl önce yıkılan Ankara’nın ilk ve tek Mevlevihanesi’nin yapımını tamamladı.

Ankara’nın Tek Mevlevihanesi Yeniden Yapıldı
Hamamarkası’ndaki Mevlevihane, hem Mevlevi kültürünün tanıtılmasında önemli bir rol oynayacak hem de kültür sanat merkezi olarak kullanılacak.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, 1929 yılında yol yapımı gerekçesiyle yıkılan Mevlevihane’yi yeniden hayata kazandırdı. Başkan Tiryaki’nin girişimleriyle ilgili makamlardan onay alındı, projeler hazırlandı. Kısa süre önce inşaatına başlanan Mevlevihane’nin yapımı tamamlandı.Bu kültürel mirasın tekrar canlanması adına büyük çaba harcayan Veysel Tiryaki, Altındağ’a yeni bir değer daha kazandırdı.

Ankara’da en önemli tarihi yapıların Altındağ’da bulunduğuna dikkat çeken Başkan Tiryaki, bu mekanların yanlış uygulamalar sonucunda zarar gördüğünü dile getirdi. Tiryaki, Hamamarkası’ndaki Mevlevihane’nin de bu yanlış uygulamalara maruz kaldığını söyledi.

Altındağ Belediyesi olarak kültürel mirasa her zaman sahip çıkacaklarını belirten Başkan Tiryaki, “Yapımını üstlendiğimiz Mevlevihane, bu durumun en güzel örneklerinden birini oluşturuyor” dedi.

Tiryaki, yeni yapılan Mevlevihane’nin, kültür sanat merkezi olarak kullanılacağı bilgisini verdi.

Hamamarkası’nda bulunan Mevlevihane, özel tasarımıyla dikkat çekiyor. Mevlevihane’nin içi tamamen ahşap. Merdivenlerden kapılara, raflardan prizlere kadar her şey mekanın doğal ahşap yapısına ayak uyduruyor. Mekanın duvarları, yazın sıcağı kışın ise soğuğu geçirmeyen bir özelliğe sahip. 2 binadan oluşan Mevlevihane’de 4 oda bulunuyor. Mevlevihane’nin geniş ve ferah avluları da görülmeye değer

Kaynak: İHA