Organik 'Mavi Yemiş' Üretimiyle Kazancını Katladı

Giresunlu fındık üreticisi Refik Aslan, 11 yıl önce fındığa ek ürün olarak organik şekilde yetiştirmeye başladığı "mavi yemiş" sayesinde gelirini katladı.

Bulancak ilçesi Erikli köyünde kendisine ait arazideki ağaçları sökerek 2003 yılında mavi yemiş çalışmalarına başlayan Aslan, bu ürünü yetiştirmeye karar verdi. Üzümsü bir tür olan mavi yemişi organik olarak yetiştiren Aslan, fındığa göre 10 kat fazla kazanç elde ediyor.
Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıllık çalışmanın ardından kendisine ait 10 dönümlük araziye ilk fidanları 2006 yılında diktiğini belirterek, "Arazi çok taşlıktı. 3 yılım uygun araziyi oluşturmak için geçti. Tek tek taşları kaldırdık, fidanları diktik ve üretime başladık. Ürün vermesi de biraz zaman aldı" dedi.

Organik sertifikalı mavi yemiş üretimi yaptığını dile getiren Aslan, şöyle konuştu:
"Bu yıl beklentim 10 ton civarındaydı ancak don ve dolu etkisiyle 2 ton civarında ürün alabilirim. Toptan kilogramını 35 liraya satıyoruz, pazardaki satış fiyatı 60 lira. Hem fındık hem mavi yemiş yetiştiriyorum. 300 rakımın üzerinde fındık tamamen yandı, bahçemde fındık yok denecek kadar az ama mavi yemiş ona rağmen yüzde 30-35 civarında ürün verdi. Demek ki dona karşı daha dayanıklı. Verim olarak düşünürsek bir dönümden alınabilecek bir fındığın ederiyle bir dönümden alınabilecek mavi yemiş arasında dağlar kadar fark var."
- Organik ürünle iyi bir kazanç elde edilebilir
Aslan, organik ürünle iyi bir kazanç elde etmenin mümkün olduğunu belirterek, "Bir dönümden 1 tona yakın mavi yemiş aldığımızı düşünsek 35 bin lira yapar, bahçenin giderleri düşülürse 20 bin lira gibi para kazanılmış olur. Bir dönümde yetişen 2 ton fındık ise 2 bin lira yapar. Tabi bunun toplamasından patozuna kadar birçok gideri de var, elde kalacak miktar yarısı olur" diye konuştu.

Mavi yemişin sürekli bakım gerektiren bir tür olduğuna dikkati çeken Aslan, "Tabi fındıkta üreticimiz bahçesine bakmıyor, mavi yemişte öyle değil, her mevsim özenli bir çalışma gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA