Biyoloji Profesöründen Lyme Hastalığı Uyarısı

Dokuz Eylül ǜniversitesi Biyoloji Bölümü BaşŸkanı Prof. Dr. Barbaros LJetin, kronik yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, kalp krizi, beyin tümörü, otizm gibi birçok hastalığŸı taklit eden Lyme bakterisi ile Türkiye'de 10 milyon kişŸinin yaşŸadığŸını savundu.

LJetin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde yaptığŸı açıklamada, kene ısırığŸıyla bulaşŸan Lyme hastalığŸının dünyayı saran gizli salgın olduğŸunu belirtti.

Dünyada birçok ülkede Lyme hastalığŸı konusunda düzenlemeler yapıldığŸını kaydeden Barbaros LJetin, sadece ABD'de 20 milyon Lyme hastası bulunduğŸunu ifade etti.

Lyme hastalığŸının sinir sisteminde, kalpte tutulumlar yapabildiğŸini ifade eden LJetin, insan vücudunda 800'e yakın semptoma neden olduğŸunu anlattı.
- HastalığŸın diğŸer adı "Büyük Taklitçi"
MS'in de Lyme hastalığŸına bağŸlı olarak gelişŸebildiğŸine dikkati çeken Barbaros LJetin, "Lyme hastalığŸının sadece romatizma benzeri tabloya yol açmadığŸı, aynı zamanda vücuda yerleşŸtiğŸi bölgeye göre birçok farklı belirti ile ortaya çıkabileceğŸi anlaşŸıldı" dedi.

Büyük Taklitçi adıyla da bilinen Lyme hastalığŸı belirtilerinin birçoğŸunun diğŸer hastalıklarla karışŸtırıldığŸını anlatan LJetin, şŸunları anlattı:
"şžu ana kadar yapılan araşŸtırmalar Lyme hastalığŸının 350'den fazla hastalığŸı taklit edebileceğŸini gösterdi. Taklit ettiğŸi bu hastalıkların başŸında günümüzde hızla yaygınlaşŸan kronik yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, epilepsi, MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, otizm, hiperaktivite ve dikkat dağŸınıklığŸı, kalp hastalıkları, kalp krizi, beyin tümörü, migren, kronik bağŸşŸ ağŸrısı, fetus ölümü ve düşŸük, birçok cilt ve kas hastalığŸı gelmektedir."
- "Türkiye'de bilinmiyor"
Tüm dünyayı ayağŸa kaldıran tehlikenin Türkiye'de göz ardı edildiğŸini savunan Barbaros LJetin, hastalığŸın 1 hafta içinde fark edilirse antibiyotikle tedavi edilebildiğŸini, 1 ay sonra tedavinin zorlaşŸtığŸını, 1 yıl sonra ise hastalığŸın kronik hale geldiğŸini ifade etti.

Türkiye'de son yıllarda yapılan ve bilimsel dergilerde yayınlanan araşŸtırma sonuçlarına göre bazı alanlarda kenelerdeki Lym bakterisinin yüzde 44-95.8 oranlarında bulunduğŸunu, bazı şŸehirlerde ise 3 kişŸiden birinin Lyme ile enfekte olduğŸunu söyleyen LJetin, şŸöyle devam etti:
"Ortaya çıkan rakamlar ülkemizin de ABD ve Almanya gibi Lyme hastalığŸının çok yaygın olduğŸu ülkelerden biri olduğŸunu ve çok acil şŸekilde yeni araşŸtırmaların ve tedavi yaklaşŸımlarının şŸekillenmesi gerekliliğŸini ortaya koymuşŸtur. Lyme ile zamanında mücadele etmemenin sonuçları günümüzde ve gelecekte çok büyük acılara sebep olacaktır. Yıllardır yaptığŸım araşŸtırmalar ve son yıllarda Türkiye'de yapılan seropozitfik çalışŸmaları neticesinde ülkemizde en az 10 milyon kişŸinin vücudunda bu bakteri ile yaşŸadığŸını düşŸünüyorum ve endişŸeleniyorum."
Lyme nedeniyle kanser hastalığŸının da ortaya çıktığŸına dikkati çeken LJetin, Türkiye'de hastalıkla ilgili kliniklerin bulunmadığŸını, bu nedenle tedavi konusunda da sıkıntı yaşŸanabileceğŸini ifade etti.

- "ǜnlüler de hastalığŸın pençesinde"
Lyme hastalığŸını sadece kenelerin değŸil sivrisineklerin de taşŸıdığŸını söyleyen LJetin, George W. Bush, Alec Baldwin, Richard Gere gibi ünlülerin de bu hastalığŸa yakalandığŸını kaydetti.

MS hastalığŸıyla gündeme gelen Serdar Ortaç'ın da Lyme hastası olabileceğŸini kaydeden LJetin, ünlü sanatçının bu tehlikeyi de göz önünde bulundurması gerektiğŸini söyledi.
Bazı ilaç firmalarının Lyme hastalığŸının tedavisi konusunda engel çıkarttığŸını, çünkü kronik hastalığŸın tedavisinin çok pahalı olduğŸunu kaydeden LJetin, dünyadaki 7 milyar insandan 4 milyarında bu bakterinin olabileceğŸini sözlerine ekledi.
 
Kaynak: AA