'İsrail Savaş Suçu İşliyor'

İsrail'in en eski günlük gazetesi Haaretz'in köşe yazarlarından Gideon Levy, İsrail'in sivilleri hedef alan saldırılarını hiçbir sebebin haklı kılamayacağını ve İsrail'in bununla savaş suçu işlediğini belirtti.

Levy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnan Savaşı'ndan beri Arapları öldürmenin İsrail'in ana strateji aracı olduğunu belirterek, Arapların hayatında ölmek ve öldürmek kavramlarının sürekli görülen bir eylem olduğunu belirtti.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye operasyon başlattığını duyurmuştu.
"Koruyucu hat" adlı operasyonun gerekçesinin huzuru sağlamak olduğunu söyleyen Levy, İsrail'in bunu sivilleri öldürerek temin etmeye çalıştığını ifade etti.

Geçen haftadan beri İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında 200'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini, bazıları ağır bin 400 yaralının bulunduğunu hatırlattı.
Gazze'de bir okul ve hastanenin de bombalandığına dikkati çeken Levy, "İsrail'in evleri, sivilleri hedef alan saldırılarını hiçbir sebep haklı kılamaz ve İsrail bununla savaş suçu işlemektedir" dedi.

Levy, İsrail'in yaptıklarının çok daha fazlasının savaşlarda görüldüğünü fakat İsrail'in bombardımanının savaş değil, sivillere karşı bir operasyon olduğunu vurguladı. Mafya sloganlarının İsrail'in politikasına dönüştüğünü kaydeden Levy, Gazze'de bir fille sineğin savaştığını, bunun adil bir savaş olmadığını söyledi.

İsrail ordusu, dün Gazze'ye yönelik saldırılarını Mısır'ın ateşkes teklifi ile durdurmuş, ancak Hamas'ın Mısır'dan gelen ateşkes önerisini reddetmesi üzerine İsrail 6 saat aradan sonra askeri operasyonu yeniden başlatmıştı.
Kaynak: AA