Çadır Kent Ekmek Kapıları Oldu

İç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden Suriyeliler, sığındıkları çadır kentte de mesleklerini sürdürmeye çalışıyor.

Kimi çiftçi, kimi fırıncı, kimisi de inşaat ustası olan Suriyeliler, Altınözü ilçesindeki TEKEL konaklama tesisindeki çadır kentte, kendi imkanlarıyla oluşturdukları derme çatma işletmelerde hem vakit geçiriyor hem de az da olsa para kazanabiliyor.
Çadır kentte açılan kurslara katılan kadın ve çocukların yanı sıra erkekler de kendi işlerini kurarak hem yaşadıklarını unutmaya hem de biraz olsun oyalanarak vakit geçirmeye çalışıyor.
- Çadır pazar
Çadır kentte oluşturulan küçük pazar yerinde fırın, manav, bakkal, kebapçı, tatlıcı, berber ve internet kafe faaliyet gösteriyor. Çadır kent sakinleri pazardaki işletmelerden alışveriş yaparak ihtiyaçlarını karşılıyor.
Burada fırıncılık yapan Halil Malluha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,5 yıl önce eşi ve 5 çocuğuyla Suriye'nin İdlib kentine bağlı Cisrir Şuğur beldesinden Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Kendilerine kucak açan ve bütün ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'ye teşekkür eden Malluha, ülkesinde fırıncılık yaptığını ancak savaşın başlamasıyla iş yerini kapatmak zorunda kaldığını kaydetti.

Malluha, mesleğini çadır kentte oluşturulan pazarda sürdürmekten mutlu olduğunu belirtti.

Kendi imkanlarıyla satın aldığı unla çadır kent sakinlerinin sevdiği Suriye ekmeğini yaptığını ifade eden Malluha, bu sayede hem vakit geçirdiğini hem de aile bütçesine atkı sağladığını anlattı.
Manav işleten İyyad İsa da 3 yıl önce Suriye'den annesi, babası ve kardeşleriyle Türkiye'ye sığındığını dile getirdi.
Kent merkezinden temin ettiği sebze ve meyveleri yaklaşık 1 yıldır pazarda çok az bir karla sattığını vurgulayan İyyad, "Türkiye devleti sağolsun bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Bu işletmeler bizim para kazanmamız bir tarafa oyalanmamız için iyi oldu. Yoksa çadırda sürekli oturup ülkemizdeki olayları düşünerek vakit geçiremiyorduk. Bu iş yeri sayesinde hem oyalanıyoruz hem de canı bir şey isteyen çadır kent sakinlerine katkı sunmuş oluyoruz" diye konuştu.

Kebapçı İzzo Takaş ise Suriye'de yaptığı mesleği çadır kentte de sürdürdüğünü aktardı. Pazar yerinde et, patlıcan, domates ve biber pişirimi yaptığını ifade eden Takaş, bunları kar amacı gütmeden sattığını ifade etti.

Kaynak: AA