Yedi Aylık Bebek 'Türkiye’de Ameliyat Yapılamaz' Raporu Bekliyor

Doğuştan kalpteki kirli kanı akciğere taşıyan damarının olmaması nedeniyle yaşam savaşı veren 7 aylık Nisa bebeğe, Ege Üniversitesi’nden "Türkiye’de ameliyat yapılamaz" raporu verildi.

Yedi Aylık Bebek 'Türkiye’de Ameliyat Yapılamaz' Raporu Bekliyor
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden de bebeğin yurt dışında ameliyat olması için izin çıkmasını beklediklerini söyleyen baba İsmail Özçelik, yetkililerden yardım istedi.

Kızının ameliyat olabilmesi için İsviçreli doktor Afksendiyos Kalangos’a ulaşan baba İsmail Özçelik, kızının İsviçre’de ameliyat edilirse yüzde 80 oranında yaşama umudu olacağını öğrendi. Kızını tedavi ettirebilmek için İsviçre’ye gitme hayali kuran Özçelik ailesi, bürokratik engellere takıldı. Ellerinde Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nden verilen rapor olmasına rağmen Nisa bebeğin yurt dışında ameliyat olabilmesi için Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden izin çıkmadı. Kızının yaşama şansının verilecek izine bağlı olduğunu kaydeden baba Özçelik, “Ben milyonda birin peşinde koşuyorum. İsviçre’deki doktor yalan söylüyor bile olsa ben bu ihtimalin peşinde koşmak istiyorum. Ya Türkiye’de bir doktor bulsunlar ya da bizi İsviçre’ye göndersinler çünkü zaman geçiyor” dedi.

“KADERİNE BOYUN EĞ DENDİ”
Kızının 10 binde bir görülen Trunkus Arteriosus tip hastalığına yakalandığını söyleyen İsmail Özçelik, 7 aylık kızının 4 aydır Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde yaşam savaşı verdiğini belirtti.

Türkiye’de kızının ameliyatını yapacak doktorun olmadığını öğrendikten sonra İsviçreli doktor Afksendiyos Kalangos’a ulaştığını ifade eden Özçelik, “Doktor ile görüştüm. Kızımı ameliyat edebileceğini söyledi ve yüzde 80 şans verdi. Ben milyonda birin peşinde koşuyorum. Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittiğimde ‘Türkiye’de ameliyat edilebilir, yurt dışına gitmesi gerekmemektedir’ diye bir yazı çıktı. Ama nerede, hangi doktor tarafından ameliyat edilebileceği açıklanmadı. Bu yazının nedenini sormak için başhekime gittiğimde, ‘Türkiye’de ameliyat edilebilir olması Türkiye’de ameliyat edilmesi anlamına gelmiyor. Riski çok yüksek. Bu çocuk için yapman gerekeni yaptın, kaderine boyun eğ, ameliyata girse bile masadan kalkmaz. Size harcayacağımız para ile Türkiye’de daha çok çocuğa yardımcı olabiliriz" dedi.



“PASAPORTUMUZ HAZIR”
Kızının İsviçre’ye giderek ameliyat olabilmesi için pasaportlarını, tercümanlarını ve kalacak yeri bile hazırladıklarını söyleyen baba, yetkililere kızının yaşayabilmesi için yardım çağrısında bulundu. Kızının tek şansının İsviçre’de olduğunu hatırlatan baba, sözlerine şöyle devam etti: “Geç kalınmış iyilik, iyilik değildir. Kızım yaşam mücadelesi veriyor. Hiçbir gelişme sağlanmadı. İsviçre’deki doktor yalan söylüyor bile olsa ben bu ihtimalin peşinde koşmak istiyorum. Ya Türkiye’de bir doktor bulsunlar ya da bizi İsviçre’ye göndersinler çünkü zaman geçiyor. Geldiğimden beri ‘Her şeye hazırlıklı olun’ diyorlar ve kızım dört aydır savaşıyor. Bir ay iki ay ömrü kaldı diye konuştular. Dört ay geçti kızım dayanıyor. Ömrü Allah bilir ben baba olarak kızım için yapılması gereken her şeyi yapmak istiyorum. ‘Keşke şunu da yapsaydım’ demek istemem. Bir tek izin bekliyoruz. Yetkililere yalvarıyorum.”
Kızının bir an önce ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyen anne Nefise Özçelik de “İyi olmasını istiyorum, bir an önce tedavi olmasını istiyorum. Geç kalınmasını istemiyorum. Bir saniye sonrasının garantisi yok” dedi.

Kaynak: İHA