İrak ve Suriye'de Savaşan Faslılar

Fas İçişleri Bakanı Muhammed Hassad, yaklaşık iki bin Fas vatandaşının Irak ve Suriye'deki silahlı grupların bünyesinde savaştığını söyledi.

Ülkedeki terör tehdidinin en üst düzeye çıktığına ilişkin geçen hafta Fas hükümetinden yapılan açıklamayla ilgili parlamentoda soru önergesini yanıtlayan Hassad, "cihad" amacıyla ülke dışına çıkan Fas vatandaşlarının sayısıyla ilgili resmi rakamları ilk kez kamuoyuyla paylaştı.
Elde edilen istihbarat bilgilerine göre Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı grupların bünyesinde en az bin 212 Faslının bulunduğunu bildiren Hassad, Avrupa'dan bu ülkelere giden Faslılar da eklendiğinde bu rakamın bin 500 ila 2 bin olarak tahmin edildiğini söyledi.


-200 Faslı hayatını kaybetti
Şu ana kadar Irak ve Suriye'deki çatışmalarda 200 Faslının öldüğü bilgisini veren Hassad, ülkelerine geri dönen 128 Faslının ise gözaltına alındığını ve bu kişilerle ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Söz konusu gruplar bünyesinde savaşan Faslıların özellikle intihar eylemlerine katıldığına dikkati çeken Hassad, "Bu türden eylemleri kolayca kabul ediyorlar. Şu ana kadar Faslılar tarafından düzenlenen 20'den fazla intihar saldırısı vakası belirledik" dedi.

Hassad, Irak ve Suriye'de savaşan Faslılardan bazılarının mensup oldukları örgütlerin lider kadrosunda bulunduğunu, bu kişilerin eylemleri ülke içine taşıma niyetlerini de saklamadıklarını vurguladı. Bakan Hassad, alınan önlemler çerçevesinde aranan kişilere ait bir isim listesi oluşturduklarını, bu kişilerin Fas'a dönmeleri halinde gözaltına alınacaklarını kaydetti.


-Güvenlik güçleri teyakkuzda
Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ülkedeki bütün güvenlik kurumlarının teyakkuz durumuna geçtiğini, sınırlarda güvenlik önlemlerinin artırıldığını, yerel ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyon içinde çalışıldığını belirten Hassad, bununla birlikte terör gruplarını bu hazırlıklardan haberdar etmemek için alınan önlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi veremeyeceğini kaydetti.


-Savaşa giden Faslıların sayısında artış
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü öncülüğündeki silahlı grupların Suriye ve Irak'ta kısa süre içinde geniş bir alanda denetimi ele geçirmesi, bu grupların bünyesindeki Faslıların ülke içinde yeni bir terör dalgasını tetikleyebileceği ihtimalini dikkate alan Fas yönetiminde endişeye yol açmıştı.
Güvenlik kaynakları, önceki yıllarda Afganistan, Bosna, Çeçenistan ve Mali'ye savaşmaya giden Fas vatandaşlarının onlarla ifade edilen sayılarıyla kıyaslandığında, mevcut durumun benzeri görülmemiş bir emniyet tehdidi teşkil ettiğini belirtiyor.
Bulundukları örgütlerde lider konumunda olan bazı Faslıların son haftalarda sosyal medyada yer alan video ve ses kayıtlarıyla Fas yönetimine tehditler yöneltmesi ve "savaşı ülke içine taşıyacakları" mesajları vermesi de resmi makamlarda oluşan endişenin başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.
Fas'ın Marakeş kentinde 2011 yılında bir kafede meydana gelen patlamada 10'u yabancı 15 kişi ölmüştü. 2003 yılında ise ülkenin en büyük kenti Kazablanka'da düzenlenen intihar saldırılarında 45 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA