Soma'da Atıkların Neden Olduğu Hava Kirliliği

Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ve maden ocaklarından çıkarılan atıkların yanması sonucu çevreye is ve duman kokusu yayarak hava kirliliğine neden olduğu bildirildi.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, kömür maden ocaklarından çıkarılan atıkların çevreye is ve duman kokusu yayarak hava kirliliğine neden olduğunu, atıkların hava ile temas etmeyecek şekilde toplanması gerektiğini söyledi.

Kaymakam Atçı, gazetecilere yaptığı açıklamada vatandaşların şikayetleri üzerine konuyu incelemek üzere bir komisyon kuracaklarını bildirdi.
Kömür ve maden ocaklarından çıkarılan atıkların üstü tam örtülmediği zaman hava ile teması sonucu yanmaya başladığını tespit ettiklerini kaydeden Atçı, meydana gelen is ve duman kokusunun rahatsız edici boyutlara ulaştığını bildirdi.
Elde edilen ilk bulgulardan hareketle konuya ciddi bir şekilde eğildiklerini ifade eden Atçı şunları söyledi:
"Yaptığımız çalışmada şehrimizin hemen yanı başında, Darkale mahallesi yolu üzerinde şu anda terk edilmiş durumda olan özel bir maden işletmesine ait ocağın kömür üretimi sırasında 'pasa' diye tabir edilen atıklarından kaynaklanan ve havaların da ısınmasıyla beraber oradaki yanmadan dolayı oluşan bir koku olduğu yönünde bilgiler geldi. Kaynağını tespit ettikten sonra, hava kirliliğinin önlenebilmesi için komisyon kuracağız. Kurulan komisyonun yapacağı çalışma neticesinde pasa diye tabir edilen, ulu orta doğaya atılmış, kömür de taşıyan taşların üzerlerinin toprakla örtülmesi, oksijen ile temasının kesilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu sürekli devam edecek."
Kokunun hava kirliliği açısından halkın sağlığını yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Atçı, "Bu durumu önlenmesi için gerek kurumlarımızın ve gerekse de Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğümüze ve diğer ilgili birimlerimizle görüşerek buna bir çözüm geliştirmeye çalışacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA