Milas'ta Geri Dönüşümün Arka Bahçesi

Milas’taki vahşi depolama usulü çalışan çöp ayrıştırma alanında çıkan yangınlar, ekmeğini çöpten çıkaran geri dönüşüm işçilerinin çileli yaşamlarını gözler önüne seriyor.


ilas’ın şehir çöpünün döküldüğü alanda çalışan geri dönüşüm işçileri, çöpten çıkardıkları plastik ve cam gibi malzemeleri satarak geçimlerini sağlıyor. Çöp toplama merkezinin kenarına inşa ettikleri barakalarda aileleriyle yaşayan işçiler, neredeyse her yaz büyük bir yangın yaşıyor. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte çöpte sıkışan metan gazının patlaması sonucu meydana gelen yangınlar, zaten zor şartlarda çalışan işçileri daha da zora sokuyor. Yaz aylarında hiç beklemedikleri bir anda alev alan çöpün ortasında kalan geri dönüşüm işçileri ve aileleri, yangın anında bir yandan ayrıştırdıkları malzemeleri kurtarmaya çalışıyor; bir yandan da ellerindeki kısıtlı imkânlarla yangına müdahale ediyor. Her bir işçi, patlamaların yaşandığı yangın sırasında, itfaiye ekiplerine canla başla yardımcı olmaktan geri kalmıyor.

YANAN ÇÖP DEĞİL ALIN TERİ
Çöpten çıkardıkları geri dönüşüm malzemelerine özel bir değer biçen işçiler, yangında alev alanın çöp değil ‘alın teri’ olduğunu söylüyor. Yaptıkları iş nedeniyle gündelik hayattan kısmen izole bir yaşam sürdüren işçiler ve aileleri, zor şartlara aldırış etmeden yüzlerinden gülümsemeyi de eksik etmiyor. Geri dönüşüm sektörünün en alt kademesinde çalışan işçiler, mikrop saçan çöp alanlarda çalışmalarına rağmen yaptıkları işi önemsiyor ve o çöpten para kazanıyor.
Kaynak: İHA