Diyabetik Çocuklar Kampı, Aygaz'ın Desteğiyle 22. Defa Düzenlendi

Aygaz'ın destek verdiği Diyabetik Çocuklar Kampı, Türkiye'nin "şeker çocuklarını" bu yıl 22. defa bir araya getirdi.

Aygaz açıklamasına göre, bugüne kadar yaklaşık 2 bin çocuğun konuk olduğu Diyabetik Çocuklar Kampı, bu yıl 100'den fazla "şeker çocuğu" ağırladı. 8-18 yaş arasındaki diyabetik çocuklara diyabetle mutlu yaşamanın mümkün olduğunu göstermek amacıyla düzenlenen kampın beşinci gününde çocuklar dans eğitimi aldı.
Çocuklar, Mavi Dans Bale ve Dans Kursu'nun kurucusu Ayda Zorlu'nun eğitmenliğinde aldıkları dans eğitimin ardından sergiledikleri gösteri ile önemli bir deneyim yaşadı.
Kampta çocuklara, hipo ve hiperglisemi nedenleri, klinik bulguları, alınacak önlemler, kan ve idrarda glikoz keton bakılması, insülin tipleri, etki özellikleri, enjeksiyon teknikleri, spor ve egzersiz yapma alışkanlığı, diyabette beslenme özellikleri ve düzeni, diyabetin komplikasyonları anlatıldı.

- "Aygaz sayesinde hareket özgürlüğü kazanıyoruz"

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Rüveyde Bundak, 10 yıldır projeye destek veren Aygaz'ın Türkiye'nin en eski sağlık kamplarından biri olan Diyabetik Çocuklar Kampı'nın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Aynı zamanda kampın 22 yıllık müdürü olan Prof. Dr. Rüveyde Bundak, bu tarz kampların çocukların psikososyal gelişimlerinin yanı sıra diyabetli olarak yaşam konusundaki bilgi eksikliklerini de giderdiğini aktardı. Kampın en büyük ihtiyacının finansman olduğunu vurgulayan Bundak, Aygaz sayesinde hareket özgürlüğü kazandıklarına değinerek, Türkiye'deki diğer kuruluşlara da bu tür projelere destek vermesi çağrısında bulundu.

- Şeker Çocuklar Kampı

Aynı uzman ekibin 22 yıldır görev yaptığı ve herkesin gönüllü olarak çalıştığı kampta çocuk diyabetinde uzman üç profesör, bir uzman doktor, iki asistan doktor, dört hemşire, üç diyet uzmanı, bir psikolog, bir psikiyatrist ve iki spor eğitmeni görev aldı.
Diyabetik Çocuklar Kampı'nda insülin enjeksiyonu ve kan şekeri ölçme eğitimleri verilirken; çocuklar, beslenme-insülin-spor arasındaki denge konusunda da bilgilendirildi.
Hastalıkla ilgili deneyimlerini paylaşan grup rehberi ağabey ve ablaları, çocuklara kamp boyunca her konuda yardımcı oldu. Birçok sağlık kampı için örnek teşkil eden Diyabetik Çocuklar Kampı, 22 yılda yaklaşık 2 bin çocuğu konuk etti. Kampa Antalya, Diyarbakır ve Edirne gibi Türkiye'nin başka şehirlerinden ve Azerbaycan'dan katılan doktor, hemşire ve diyetisyenler kendi bölgelerinde ve ülkelerinde benzer kamplar kurdular.
Etkinliğe Aygaz'ın 10 yıldır süren desteği bulunurken, kampı, İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı ile Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği organize etti.
Kaynak: AA