Davutpaşa Patlamasına İlişkin Karar Temyize Götürülecek

2008 yılında Davutpaşa'da bir maytap atölyesinde meydana gelen ve 21 kişinin öldüğü, 115 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada mahkeme kararını açıkladı.

Duruşmanın sona ermesinin ardından patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Verilen cezaları az bulan aileler kararı temyize götüreceklerini bildirdiler.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı izleyenler arasında bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu da vardı. Tanrıkulu duruşmanın ardından ailelerle birlikte yapılan basın açıklamasında Zeytinburnu Belediye Başkanının ceza almamasına tepki gösterdi. Tanrıkulu, ‘’Davutpaşa'da meydana gelen patlamada ölen işçilerle ilgili dava bugün sonuçlandı. 6,5 yıl sonra karar açıklandı. Verilen karar ile dönemin zabıta müdürleri, ruhsat ve denetim müdürleri ile mülk sahipleri ceza aldı. Ancak asıl ceza alması gereken Zeytinburnu Belediye Başkanı ceza almadı. 20 yıldır belediye başkanlığı görevini yürüten, denetim görevini yerine getirmeyen, görevini kötüye kullanan belediye başkanıydı. Mahkemenin bu konuda eksik ve yanlış karar vermiş olduğunu düşünüyorum. Ama yine de bir kısım sanıkların ceza almış olması bundan sonrası ve devam eden davalar bakımından önemlidir’’ şeklinde konuştu.

Gönüllü Hukukçular Heyeti adına açıklama yapan Erbay Yücel verilen kararın diğer işçi ölümleri davaları için başlangıç niteliğinde bir karar olduğunu belirtti.

Yücel adaletin geç ve eksikte olsa tecelli ettiğini vurgulayarak temyize başvuracaklarını söyledi.

Yücel, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hakkındaki soruşturmama kararı şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi huzurunda bekliyor. Zeytinburnu Belediye Başkanı ve diğer bütün müdürler bilinçli taksir sınırından yargılanması gerekir. Müdürlerin ceza aldığı yerde Belediye Başkanının ceza almaması kabul edilebilir değildir. O yüzden bütün bunlar için temyize başvuracağız. Verilen bu kararı, denetim görevini yerine getirmemek için sebep olunan iş cinayetleri bakımından da başlangıç niteliğinde bir karar olarak düşünmekte fayda vardır. Dolayısıyla bu davanın sonucu Somayı da Esenyurt’u da Ostim'i de etkiler. Bütün bu toplu işçilerin hayatını kaybettiği davalarda denetim sorumluluğunun cezalandırılması konusunda bunun altını çizen bir karardır.’’
Yaşanan patlamada 18 yaşındaki kardeşi Heybetullah Güleç’i kaybeden Hakkı Güleç ise sorumlulara verilen cezanın aileleri tatmin etmediğinin altını çizdi. Güleç, “Ceza verilse bile bizi tatmin etmemiştir. Davutpaşa ile birlikte adalet bizim için ölmüştür. Biz her duruşmada buraya adalete can suyu vermeye geldik. Belki filizlenir ve çiçek açıp yönünü biz mağdur ailelere çevirir diye. Türkiye'de yaşanan iş cinayetleri için Davutpaşa davası son derece önemliydi. Kararı temyize götüreceğiz. Bu davanın burada bittiğine kesinlikle inanmıyoruz. Biz 7 sene nasıl kararlılıkla bu davanın takipçisi olduysak, diğer bütün iş cinayetleri davalarının da takipçisi olacağız. Davutpaşa 'da ölenler sadece işçiler değildi, o sokaktan geçenler de hayatını kaybetti. Davamızın takipçisi olacağız. Davutpaşa davası burada bitmiş değildir. Bütün iç hukuk yollarını sonuna kadar tüketeceğiz” dedi.

Kaynak: İHA