Arılar Kötü Havada Böcek İlacından Daha Çok Etkileniyor

Fransız bilim adamları arıların, kötü havada böcek ilacından daha fazla etkilendiğŸini belirledi.

Ulusal Tarımsal AraşŸtırma Enstitüsü'nden (INRA) bilim adamları, kırsal alanda kullanılan böcek ilacının, kötü hava koşŸullarında arıların yönlerini bulma ihtimalinin daha da azalttığŸını belirtti.

Hava durumuna ve kırsal bölgenin çeşŸitliliğŸine dayanarak yapılan araşŸtırmada bilim adamları, hareketlerini izlemek amacıyla binlerce arının bedenine elektronik mikroçip yerleşŸtirdi. Daha sonra arılar, farklı alanlarda ve farklı hava koşŸullarında (bulutlu-güneşŸli) kovanlarından 1 kilometre uzağŸa bırakıldı.
Havanın iyi olduğŸu durumda arıların ortalama yüzde 3'nün, kötü havada ise yüzde 26'sının kovanına ulaşŸamadığŸı görüldü. Koruluk alanda arıların yüzde 35'i, açık alanda ise yüzde 18'i yolunu bulabildi.
Arıların, kovana gitmek için güneşŸin pozisyonundan ve ağŸaç gibi görsel işŸaretlerden yararlandığŸını belirten bilim adamları, kötü hava koşŸullarında daha fazla görsel işŸarete ihtiyaç duyan bu hayvanların, böcek ilacından etkilenme durumunda uzamsal hafıza kapasitesinin olumsuz etkilendiğŸini vurguladı.
Daha önce Hollandalı bilim adamlarının araşŸtırması, böcek öldürücülerin kuşŸların yön bulma becerisini de etkilediğŸini ortaya koymuşŸtu.
AraşŸtırmanın sonuçları, "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.

 
Kaynak: AA