60 Yıldır Çobanlık Yapıyor

Ordu'nun Çatalpınar ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Mustafa Baştepe, 10 yaşından beri çobanlık yapıyor.

İlçenin Göller Mahallesi'nde kendisine ait 20 koyunu bulunan Baştepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Perşembe Yaylası'nda 80 koyun ve bazı vatandaşların büyükbaş hayvanlarına da baktığını söyledi.

Çobanlığa 10 yaşında başladığını, işini 60 yıldır severek yaptığını ve mesleğinden gurur duyduğunu anlatan Baştepe, "Bana, 'kaya gibi sert' olduğum için 'Kaya' lakabını taktılar ve herkes beni böyle tanır. 10 yaşında köyümde çobanlık yapmaya başladım ve bu işi 60 seneden beri aralıksız sürdürüyorum" dedi.

İşini çok sevdiğini vurgulayan Baştepe, "Yaşım 70 olduğu için çoğu kişi, 'bu koyunların peşinden nasıl koşturuyorsun' diye soruyor. Ben de onlara kaya gibi dayanıklı olduğumu belirtiyorum. Hayatımın büyük bir bölümü yaylalarda geçti. Bu nedenle kendimi çok sağlıklı hissediyorum. İnşallah kendimi iyi hissettiğim sürece çobanlık mesleğimi sürdüreceğim. Allah'ım ömür verdiği sürece bu işi yapmayı düşünüyorum" diye konuştu.

- "Yeni yetişen çoban yok denecek kadar az"
Perşembe Yaylası'nda 80 koyuna baktığını belirten Baştepe, şunları kaydetti:
"Genellikle yaylada kalıyorum ve orada emanet olarak baktığım 80 koyunum var. 20 koyun da kendime. Onları burada zaman zaman da satıyorum. Bölgede düğün olduğu zaman koyun isteyen vatandaşlar genellikle benden alır. Çünkü mahallede benden başta koyun bakan yok, hatta benden başka çoban da yok. En büyük sorunumuz da bu. Yeni yetişen çoban yok denecek kadar az. O nedenle çobanlık mesleğini gelecek yıllarda daha zor günler beklediğini düşünüyorum."
Baştepe, çobanlığın gönül işi olduğuna değinerek, "İsteyerek yapacaksın. Aksi durumda bu mesleği yapmak çok zor oluyor. Çünkü aylarca ailenden ayrı kalıyorsun. Bu nedenle yeni çobanlar yetişmiyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA