10 yıl doldu evimden çık

Ev ya da işyerinde 10 yılı dolduran kiracıların gerekçe göstermeden çıkarılabilmesine imkân sağlayan düzenleme yürürlüğe girer girmez tahliyeler başladı.

10 yıl doldu evimden çık
KRİTİK TARİH 2012

Söz konusu sürecin başlangıcı bundan iki yıl önce, 1 Temmuz 2012’de yeni Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiydi. O tarihte sözleşmesi 10 yılı dolduran kiracıların, 1 Temmuz 2014’ten itibaren gerekçesiz olarak çıkarılabileceği açıklandı. Şimdi tahliye zamanı geldi çattı, mal sahipleri harekete geçti.

ÜÇ AY ÖNCE BİLDİRİM


Mal sahipleri, tahliyeden en az üç ay önce kiracıya bildirimde bulunmak zorunda. 10 yıl kuralının'belirsiz süreli kiralama’ için geçerli olduğu unutulmamalı. Eğer kira sözleşmesi orada belirtilen süreyi aşmışsa ve sözleşmeye son verilmemişse'belirsiz süreli kira’ niteliği kazanıyor.

İlgili yasa ve maddeler

6098 SAYILI YENİ BORÇLAR KANUNU


MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarda bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde,kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre, fesih bildirimiyle sözleşmeye son verebilir.