Chp'li Susam, Düzensiz Göçmen Sorununu Meclis’e Taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, son günlerde artan sığınmacılar konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Chp'li Susam, Düzensiz Göçmen Sorununu Meclis’e Taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Susam, Türkiye’den Avrupa’ya yasa dışı yollarla geçiş denemelerinin giderek arttığını söyledi.

İnsan kaçakçılığı yapan organizasyonlarla daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Susam, Meclis’te konuyu incelemek ve ilave tedbirler almak için bir komisyon kurulmasını önerdi. Ege denizinde önceki gün 37 göçmenin bindiği teknenin batması ve sadece 13 kişinin kurtarılabilmesinin ardından konuyu Meclis gündemine taşıyan Susam, şöyle konuştu: “Türkiye, uzun süredir, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde yaşanan savaşlardan ya da yoksulluktan kaçan mültecilerin gelişmiş ülkelere en önemli yasa dışı geçiş yollarından biri noktasında. Avrupa’ya en yakın geçiş noktası olan Ege denizinde son bir yılda göçmen kaçakçılığı yapan dokuz tekne batmış, bu kazalarda aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu 120 kişi yaşamını yitirdi.”

“YARIM MİLYAR DOLARLIK PAZAR”
Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 2013 yılı başından beri 423 baskın düzenleyerek 11 bin sığınmacı ve onları kaçırmaya çalışan yüz üzerinde insan kaçakçısını yakaladığını hatırlatan Susam, şunları söyledi: “Emniyet verilerine göre, yılda yarım milyar dolarlık hacme yaklaşan bir kaçak göçmen ticareti bulunuyor. Bu büyüklükte bir alan terör örgütleri ve yasa dışı organizasyonların iştahını kabartmaktadır. Kendi ülkelerinde zor durumda kalan ve daha iyi bir gelecek umuduyla başka ülkelere gitmek isteyen mültecilerin dramı içimizi acıtıyor. Ancak, onların umudunu sömüren fırsatçıların kâr hırsı, göçmenlerle birlikte hareket eden terörist unsurlar ve suça bulaşmış kişilerin varlığı; göçmen kaçakçılığını daha ciddi önlemler alınması gereken bir konu noktasına getirmektedir.”

“TEKNEYE BİNMEDEN YAKALANMALI”
CHP'li Susam, ülkemizde organize düzensiz göçmen kaçakçılığının giderek daha yoğun biçimde yapıldığını ve bir meslek haline dönüştüğünü öne sürdü. Yasa dışı organizasyonların kentlerin en bilinen semtlerinde büro açıp mültecilerle aleni görüşme yaparak kendilerine pazar oluşturduğunu anlatan CHP’li Susam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Göçmen kaçakçılığı kıyı ve sınır güvenliğini sağlamanın yanı sıra bu organizasyonları çökertmekle mümkün olabilir. Yasa dışı organizasyonlar göçmenleri aldatmadan, birikimlerini ellerinden almadan, onları belki de yaşamlarını kaybedecekleri teknelere bindirmeden önce göçmen kaçakçılığına müdahale edilmelidir. Meclis çatısı altında bir komisyon kurarak umuda yolculukta yaşamların sönmesini önlemek, uluslar arası terörizm ve suç organizasyonlarına engel olmak amacıyla daha etkin mücadele etmenin yöntemlerini araştırmayı amaçladık. Bu komisyon bizim gibi transit göçmen kaçakçılığının yoğun olarak bulunduğu diğer ülkelerdeki mücadele yöntemlerini ve yasal altyapılarını inceleyecek, kaçakçılıkla mücadelede alınabilecek ilave önlemleri belirleyecek, erken müdahale tedbirlerini oluşturacak ve cezaların yeteri kadar caydırıcı olup olmadığını inceleyecek.”
Kaynak: İHA