Türkiye, Gazze için harekete geçti

Türkiye, Gazze'ye 1 milyon dolar tutarında gıda ve acil yardım malzemesi yardımı yapacak.

Türkiye, Gazze için harekete geçti
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatının yol açtığı vahim ve kaygı verici gelişmeler çerçevesinde, Türkiye'nin acil insani yardım ihtiyacı içinde bulunan Filistinlilere yardım elini uzatmak için harekete geçtiği belirtildi.

Açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Filistin Program Koordinasyon Ofisi'nin ilk etapta 1 milyon dolar tutarında gıda ve diğer acil yardım malzemesinin mahallinden temin edilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtımının yapılabilmesine yönelik çalışmalara başlanıldığı kaydedildi.

DSÖ'YE GAZZE İÇİN 1,5 MİLYON DOLAR KATKI

Bölge halkının acil ilaç ihtiyacının karşılanması çalışmaları çerçevesinde, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Filistin Ofisi'ne 1,5 milyon dolar tutarında katkıda bulunulduğuna yer verilen açıklamada, söz konusu hibe kapsamında DSÖ tarafından temin edilecek acil ilaç ve tıbbi malzemenin süratle ihtiyaç sahiplerine dağıtımı yönündeki çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Türk Kızılayı'nın da acil yardım kapsamındaki çalışmaları doğrultusunda, 2 bin aileye gıda yardımı ulaştırmak üzere harekete geçtiği kaydedilen açıklamada, bunun 500 ailelik ilk bölümünün hızla temini ve dağıtımı çalışmalarının da sürdüğü belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin Gazze Şeridi'ne BM Yakın Doğu'da Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla mutaden un yardımı sağlamakta olduğu, son gelişmeler çerçevesinde 2014 yılı için tahsis edilen un yardımının AFAD'ın koordinasyonunda bölgeye iletilmesi için gerekli hazırlıklara da başlanıldığı aktarıldı.

Filistin sorununa olan yakın ilgisi ve Filistin halkıyla sergilediği dayanışma ruhu çerçevesinde Türkiye'nin UNRWA'ya düzenli olarak katkı sağlamakta olduğuna işaret edilen açıklamada, 2013 yılı sonunda yapılan Birleşmiş Milletler Kalkınma Faaliyetleri Konferansı'nda, Türkiye'nin 2014 yılı için UNRWA'ya 1 milyon dolar katkı yapacağını beyan ettiği yer aldı.

Açıklamada, aynı konferansta, Türkiye'nin UNRWA Düzenli Gıda ve Acil Durum Fonlarına 2014 yılı için 275 bin dolar yardım yapacağını açıklandığı ve iki meblağın da Bakanlığın 2014 mali yılı bütçesinden UNRWA'ya aktarıldığı bildirildi.

"Gazze'de bir yandan uzun süredir devam eden kısıtlamaların getirdiği gayrı insani koşullar altında bulunan, diğer yandan günlerdir süren askeri harekatta yaşam mücadelesi veren Filistinli kardeşlerimize desteğimizi devam ettireceğiz" ifadesi kullanılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri harekatının derhal durdurulması için başta BM olmak üzere uluslararası topluma yapılan acilen gerekli adımları atılması çağrısı yinelendi.