(özel Haber) Bu Kazı 17 Yıldır Devam Ediyor

Çankırı'da Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi işbirliğinde 1997 yılında başlayan Çorak Yerler Kazısı, 17 yıldır devam ediyor.

(özel Haber) Bu Kazı 17 Yıldır Devam Ediyor
Kazı çalışmalarında 8 milyon yıllık nesli tükenmiş olan hayvan fosillerine ulaşıldı

Çankırı-Yapraklı karayolu'nun 2. kilometresindeki tepelik alanda devam eden çalışmalar her yıl Temmuz ayında Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un başkanlığında çeşitli üniversitelerden öğrencilerin ve akademisyenlerin katılımıyla yaklaşık bir ay süre ile gerçekleştiriliyor. Kazılardan elde edilen fosiller, laboratuvarlarda kimyasallarla sağlamlaştırıldıktan sonra Çankırı Müzesi'ndeki fosil seksiyonunda sergileniyor.
Kazı alanındaki öğrenciler adeta birer işçi gibi çalışarak iğne ile kuyu kazarcasına 8 milyon yıl öncesine ait nesli tükenen hayvan fosillerini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Çalışmalarda bugüne kadar çok sayıda nesli tükenmiş hayvan fosilleri ile çeşitli omurgalı hayvan fosillerine ulaşıldı.

Kazı Başkanı Prof.Dr. Ayla Sevim Erol, kazılarda bugüne kadar fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan ve kuyruksuz maymun gibi çok fazla türün fosillerine ulaştıklarını açıkladı.

Çorakyerler Kazı çalışmalarının dünya antropoloji literatüründe de önemli bir yer edindiğini ifade eden Erol, çalışmalara yabancıların da ilgi gösterdiğini vurguladı.

Çalışmaların 17 yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayan Ankara Üniversitesi Coğrafya Fakültesi Antropoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, çalışmalar kapsamında hayvan fosillerinin belli bir kısmına ulaştıklarını ve yaklaşık 15 ila 20 yıl daha fosil arama çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Erol, alanın dünyada özel bir yere sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA