Soma'daki Maden Faciası

Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait Atabacası, Işıklar ve maden faciasının meydana geldiği Eynez ocaklarında çalışan bir grup işçi, madenlerin açılarak faaliyete geçmesi için eylem yaptı.

Soma Beş Yol kavşağında bir araya gelen bir grup işçi, ellerinde ''Taşerona hayır'', ''Madenciye verilen sözler tutulsun'', ''Hepimiz madenciyiz'' yazılı dövizlerle Cengiz Topel Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüdü.
Meydanda Soma Kaymakamlık binası önünde toplanan işçiler, kendileriyle görüşmeye gelen Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'ya maden ocaklarının bir an önce açılmasını ve çalışarak maaş almak istediklerini söyledi.

Müfettişlerin tespit ettiği eksiklerin giderilmesi için az sayıda işçinin madende çalıştığını kaydeden işçiler, madene daha fazla işçinin giderek eksiklerin daha kısa sürede tamamlanabileceğini belirterek, bu konuda Kaymakam Atçı'nın araya girmesini istedi.
Madenlerin daha fazla kapalı kalmasının ocaklar için iyi olmadığını ileri süren işçiler, eksikleri denetleyen müfettişlerin Soma'dan ayrılmamasını, denetleme için müfettiş beklemenin zaman kaybı oluşturduğunu vurguladı.
- İşyeri Güvenliği müfettişlerinden olumlu rapor
Kapatılan Atabacası ve Işıklar madenlerini eksiklerin tamamlanmasının ardından yeniden denetleyen Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin olumlu yönde rapor verdiğini, raporun bugün kendisine ulaşacağını vurgulayan Kaymakam Atçı, şöyle konuştu:
"Henüz rapor elime ulaşmadı ama olumlu yönde rapor hazırladıklarını öğrendim. Biz Maden İşleri Genel Müdürlüğü müfettişleri 'tamam' demeden açılmasının uygun olmayacağını düşünüyoruz. Maden İşleri Genel Müdürlüğü müfettişlerinin de denetlemesi gerekiyor, en geç yarın burada olmalarını bekliyoruz. Yarın denetleyecekler ya tamam diyecekler, ya da şurası biraz eksik kalmış diyecekler. İnşallah bir sorun çıkmayacak ve pazartesi gününden itibaren uygun olduğu yönünde karar verildiğinde madende üretim başlayacak."
İşçiler daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.
Kaynak: AA