Pilot Necati'nin mezarı açılıyor

PKK’nın kuruluşunda yer aldığı ve asker olduğu iddia edilen ‘Pilot Necati’nin mezarı açılacak.

Pilot Necati'nin mezarı açılıyor
PKK'nın kuruluşunda yer aldığı ve asker olduğu iddia edilen'Pilot Necati' için Ergenekon savcılarının'yaşıyor' gerekçesiyle soruşturma başlattığı ortaya çıktı. Yeni savcı, iddiadan oğlunu haberdar etti. Oğlunun talebiyle Pilot Necati'nin mezarı açılacak.

Abdullah Öcalan'ın “Can simidim” dediği, 1982 yılında geçirdiği helikopter kazası sonucu öldüğü iddia edilen “Pilot Necati” lakaplı Necati Kaya'nın mezarı açılıyor. Bir dönem Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların yaşadığını HTS kayıtlarına dayanarak ileri sürdüğü Pilot Necati için “Ergenekon üyesi” iddiasıyla işlem yapılmış. İddiayı duyan oğlu İlker Kaya'nın talebini değerlendiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı düğmeye bastı. Mezarlıktan çıkartılacak ceset Adli Tıp'a sevk edilecek ve Pilot Necati olup olmadığı ortaya çıkacak.

Uçak düşmesi sonucu öldü denmişti

Ölümüne dair şüpheler olan ve PKK'nın kuruluş aşamalarında Abdullah Öcalan ile beraber olan Pilot Necati lakaplı Necati Kaya'nın mezarı açılıyor. 1956 doğumlu Pilot Necati'nin 1982 yılında Antalya Birlik'e ait bir zirai tarım uçağıyla ilaçlama yaptığı sırada kullandığı uçağın düşmesi sonucu öldüğü ileri sürülmüştü. O döneme ait Hastane raporlarında uçaktaki cesedin tamamen yandığı belirtilmişti.

Kim olduğu hep tartışıldı


Kimi kaynaklara göre asker olan, kimi kaynaklara göre ise MİT elemanı olduğu iddia edilen Pilot Necati'nin mezarının sivil mezarlık olan Ankara'daki Karşıyaka Mezarlıgı'nda bulunduğu gündeme gelmişti. Bazı iddialara göre ise Pilot Necati 1999 yılında Kenya'dan Türkiye'ye getirilen PKK lideri Abdullah Öcalan'a uçakta “Hoş geldin” diyen kişiydi. Abdullah Öcalan, Pilot Necati ile ilgili olarak “Parası çoktu, can simidimdi. Ama bildiğim kadarıyla 1982 yılında öldü” demişti.

‘Pilot Necati Ergenekon üyesi'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 ve 25 Aralık sonrası yasal düzenlemeler ışığında pek çok soruşturma dosyasını sil baştan mercek altına aldı. Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından birçok soruşturma dosyasıyla dava farklı savcılar ve yargıçlara devredildi. Mevcut Ergenekon davasının dışında 2012'den bu yana süren Ergenekon soruşturması dosyasını inceleyen savcılık, Pilot Necati'ye ait olduğu iddia edilen bir telefon numarasının HTS kayıtlarına rastladı.

Eski savcıların Necati Kaya adına kullanılan bir telefonun HTS kayıtlarına dayanarak “Pilot Necati olarak bilinen Necati Kaya'nın yaşadığı ve kullandığı telefon numarasına ait HTS kayıtlarının incelenmesine, Ergenekon terör örgütü yapılanmasında yer alan şahıslarla irtibatının tespitine” şeklinde Pilot Necati hakkında “Ergenekon terör örgütüne üye” olduğu iddiasıyla işlem başlatıldığı görüldü.

Durum oğluna haber verildi

O dönem Ergenekon soruşturması dosyasına bakan savcılarının yaptıkları işlemler, geçtiğimiz günlerde Pilot Necati'nin oğlu İlker Kaya'ya bilgi mahiyetinde sunuldu. Bunun üzerine babası öldüğü dönemde 2 yaşında olan İlker Kaya, savcılığa talepte bulunarak babasının mezarının derhal açılmasını istedi.
Dosyayı inceleyen savcılar ise Pilot Necati'ye ait olduğu öne sürülen HTS kayıtlarının olduğu telefonun kim tarafından kullanıldığını araştırıyor.