İsrail'den kara harekatı sinyali

Sabah saatlerinde iki evi daha vuran İsrail, kara harekâtı sinyali veriyor.

İsrail'den kara harekatı sinyali
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölü sayısı 100'e yaklaştı. Sabah saatlerinde iki evi daha vuran İsrail, kara harekâtı sinyali veriyor. ABD'ye göre bunun engellemenin yolu, Hamas'ın İsrail'e roket fırlatmayı durdurması.

Sabah saatlerinde yeniden saldırıya başlayan İsrail, Gazze'de iki noktayı havadan vurdu; biri çocuk, biri kadın 5 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, ölü sayısının 98'i bulduğunu, en az 670 yaralı olduğunu açıkladı. Kudra son olarak, Refah kenti ile Tel el-Heva Mahallesi'ndeki iki eve hava saldırısı düzenlendiğini söyledi.

Kara harekâtı sinyali

İsrail’in sağcı Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabinesiyle 7 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıda Gazze’yi karadan işgal senaryoları da görüşülürken, toplantı sonrası açıklama yapan Netanyahu "Şu ana kadar operasyon planlandığı gibi gidiyor. Ama daha ileri aşamalar bekleyebiliriz" diyerek kara harekâtı sinyali verdi.

Ancak saldırıların başından beri Gazze'den roket fırlatılmasını kınayıp İsrail'e itidal çağrısı yapmakla yetinen ABD, kara harekatı olmaması için Hamas'ın roket fırlatmayı kesmesi gerektiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soruları yanıtladı. İsrail'in kara harekâtı sinyali vermesine ilişkin olarak "Hiç kimse bir kara harekatı görmek istemiyor. Hamas’ın İsrail vatandaşlarına roket fırlatmayı acilen durdurması bu yüzden çok önemli. Bu adım gerginliği azaltacaktır, düşürecektir" çağrısını yaptı.

operasyonu genişletebiliriz

Psaki, bir soru üzerine, "İsraillilerin kendilerinin de bir kara harekatı istemediklerini" söyledi. "Hiç kimse bunu istemiyor. Gerginliği düşürecek adımlar atmak şu anda bizim odak noktamız" dedi.

İsrail'de askeri liderler de öncesinde kara harekatı mesajları verirken, Güney Komutanlığından General Sammy Turgeman Gazze’ye operasyonu genişletebileceklerini açıkladı. Turgeman, “Operasyonu genişletmeye hazırız. Operasyon daha fazla sürebilir” dedi.
Gazze saldırılarına İsrail halkından da destek bulan Netanyahu ve diğer liderler hava operasyonu sonrası Gazze’yi işgal edebilecekleri yönünde demeçler veriyordu. 40 bin yedeğe'hazır ol’ mesajı gönderen İsrail ordusu halihazırda 20 bin yedeği harekete geçirip, tankları da Gazze sınırına yığdı.

'Duvarlardan başka kaybedecek bir şeyimiz yok'

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, “Önümüzde uzun çatışma günler var” diyerek Gazze’ye saldırıların süreceğinin sinyalini verdi.
Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise İsrail’in yıllardır Gazze’yi abluka altında tuttuğuna işaret edip Moşe Yalon’a yanıt verirken, “Arkamızda duvarlar var. Kaybedecek bir şeyimiz yok" dedi.

İsrail tarafında özellikle Kudüs ve Gazze’ye yakın kentlerde sık sık sirenler çalıyor. İsrail Ordusu’na göre şu ana kadar Gazze’den 442 roket fırlatıldı. Roketlerin çoğu ABD'nin de fonladığı, dünyadaki en gelişmiş füze savunma sistemi olan Demir Kubbe tarafından vuruldu. İsrail topraklarında ciddi bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmadığı açıklandı. Roketlerden biri Batı Şeria’daki Ramallah ile Kudüs arasındaki bir Filistinlinin evine isabet ederken Filistinli kaynaklar isabet alan binada herhangi bir can kaybı olmadığını söyledi.

Ban'dan Sisi'ye arabuluculuk teklifi

ABD, Almanya ve Fransa başta olmak üzere Batı İsrail’in saldırılarından ziyade Gazze’den atılan roketleri kınarken, konu bugün BM’ye de taşındı. Genel Sekreter Ban Ki-Moon Gazze’den atılan roketleri kınayıp, İsrail’e itidal çağrısı yaptı.
Başkan Mahmud Abbas'ın Mısır Cumhurbaşkanı ?Abdulfettah Sisi'den, ateşkes için arabulucuk yapmasını istediğini belirten Ban, "Taraflar arasında ortak zemin bulma ve ateşkes sağlanması her zamankinden daha fazla aciliyet kazanmıştır. Çatışmaların bedelini her zaman olduğu gibi siviller ödüyor. Bu bana acı veriyor ve hepimize acı verilmeli" diye konuştu.

'İsrail savaş suçu işliyor'


Filistin'in BM Büyükelçisi Riyad Mansur ise İsrail'in Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ederek 'savaş suçu' işlediğini belirtirken, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'deki sivilleri korumaya davet etti.

Mansur Fiistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da savaş suçunun görüşmesi için İsviçre'yle temasa geçtiği bilgisini verirken, "İsrail işgal gücü olarak sivil nüfusun güvenliğini garanti etme sorumluluğunu ihlal etmiştir" dedi.

Obama Netanyahu'yu aradı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama ve Netanyahu Gazze'deki durumla ilgili olarak telefon görüşmesi yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, ABD'nin, Kasım 2012'deki ateşkes anlaşmasına dönülmesi dahil, taraflar arasındaki düşmanlıkların sona erdirilmesine katkı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Görüşmede, bölgede gerilimin daha fazla tırmanması riskine dair endişesini dile getiren Obama, tüm tarafların, sivillerin yaşamlarını korumak ve sükuneti yeniden tesis etmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiğini vurguladı.