Çadır Kentte Ramazan

Yayladağı ilçesindeki YİBO çadır kentinde kalan Suriyeli Türkmenler, yurtlarından ayrı geçirdikleri 3'üncü ramazan ayının maneviyatını buruk yaşıyor.

Suriye'de oturdukları köyleri ve yerleşim yerlerinin yanıbaşındaki Yayladağı ilçesindeki çadır kentte yaşam mücadelesi veren Türkmenler, ramazan ayını dolu dolu geçirmeye çalışıyor.
Yaklaşık 3 bin 500 kişinin kaldığı çadır kentte kadınlar, iftar hazırlıklarının büyük bölümünü çadırların önünde yaparken, erkekler de eve yiyecek malzeme getiriyor, sofraya meyve hazırlıyor. İftar hazırlıklarında çocuklara düşen görev ise genelde su getirmek oluyor.
Çadır kentte 2 yıldır barınan Musa ailesi de iftar hazırlıklarına akşama doğru başlıyor. Anne Fevriye Musa, çadırın girişindeki mutfak olarak kullandıkları bölümde yemek pişirirken baba Esad Molla Musa, sofra için meyve hazırlıyor. Ailenin iki çocuğu ise sofranın kurulmasına yardımcı oluyor, su getiriyor. Çocuklar ayrıca iftar yaklaştığında bir süre Kur'an-ı Kerim okuyor.
Sofranın hazırlanmasının ardından çevresinde biraraya gelen 4 kişilik aile, ezanın okunmasıyla dua ederek oruçlarını açıyor.
Baba Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Gebere köyünde orman yangın söndürme ekibinde tanker şoförü olarak görev yaptığını, iki yıl önce savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Çadırın etkisiyle ramazanın sıcak geçmesi dışında bir sorun olmadığını ifade eden Musa, "Ramazan şükür çok güzel geçiyor. Başımıza böyle olaylar geldi. Biz buraya kaçtık geldik. Burada şükür çadırda iki yıldır yaşıyoruz. Çadırda sıcak geçen havanın dışında sıkıntımız yok. Burada her türlü ihtiyacımız karşılanıyor. Elimizden geldiği kadar ramazan ayını dolu dolu yaşamaya çalışıyoruz."
Musa, ilçede iş olduğu zaman çalıştıklarını, traktörle çift sürdüklerini, zeytin topladıklarını, bazen de sebze ektiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA