Yedikleri Her Lokmada Türk Halkına Dua Ediyorlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Hatay'ın Yayladağı ilçesinde kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyeliler, komşuları ve hayırsever derneklerin yardımıyla iftar sofralarını kurabiliyor.

Suriye'de 3 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle her gün onlarca insan yaşamını yitirirken, yüz binlerce Suriyeli de vatanlarını terk edip güvenli gördükleri komşu ülkelere sığınmak zorunda kalıyor. Türkiye, Suriyelilerin sığındığı ülkelerin başında geliyor.
Suriyelilerden bazıları çadır ve konteyner kentlere yerleşirken, kimileri de kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde hayata tutunmaya çalışıyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan, vatanlarından ve yakınlarından uzakta ramazanı geçiren Suriyeli aileler, komşularından gelen yemek ve dernekler tarafından dağıtılan kumanya ile sofra hazırlayabiliyor.
Yayladağı ilçesinde 2 odalı eski evde yaşayan 11 kişilik Türkmen aile de hayırseverlerin desteği ile hayata tutunmaya çalışıyor.
Yaklaşık 2 yıl önce Lazkiye kentinden Türkiye'ye sığınan ve savaşta 2 ferdini kaybeden aile, vatanlarından ve yakınlarından uzakta üçüncü kez ramazanı geçirmenin hüznünü yaşıyor.
Ülkesindeki iş kazasında bir kolu kesilen ve ailenin tek yetişkin erkeği Muhammed Mustafa (54), AA muhabirine, savaşta 2 damadını kaybettiğini söyledi.

Yetim kalan 5 torunu, eşi, annesi, ablası ve 2 kızıyla aynı evde yaşadıklarını anlatan Mustafa, evin kirasını dahi hayırseverlerin desteğiyle ödeyebildiklerini kaydetti.

- "Her kaşık yemekte Türk halkının yardımı var"
Ramazanın gelmesine sevinemediklerini belirten Mustafa, mübarek günleri oruç tutarak ve diğer ibadetleri yaparak geçirmeye çalıştıklarını anlattı.
Türkiye'de güvende oldukları için her zaman şükrettiklerini vurgulayan Mustafa, şöyle konuştu:
"Burada kendi imkanlarımızla yaşamak çok zor. Evde çalışacak kimse yok. Ben de bu halimle iş yapamıyorum. Ramazanda güzel yemekler pişirmek istiyoruz ancak buna imkanımız yok. Türk komşularımızdan ve derneklerden Allah razı olsun. Onlar ekmeğini bizimle paylaşıyor. Hemen her akşam bir tabak yemeği kapımıza getiriyorlar. Benim gibi diğer Suriyeliler de bu yardımlarla iftar açıyor. Yediğimiz her kaşık yemekte Türk halkının yardımı var."
En kısa sürede ülkelerine dönmek istediklerini ifade eden Mustafa, Türkiye devletine ve halkına bir ömür minnettar kalacaklarını söyledi.

Kaynak: AA