Türk Bilim Adamından Enfeksiyona Yol Açmayan Buluş

Türk bilim adamı Yrd.Doç.Dr. Uğur Türkan, vücut içine yerleştirilen ve ölüme kadar varan enfeksiyon riski taşıyan implantları, antibiyotikle kaplayarak hem enfeksiyon riskini ortadan kaldırdı hem de hastanın ihtiyaç fazlası antibiyotik almasının önüne geçti.

Laboratuvar testlerinden sonra hayvanlar üzerindeki deneyleri tamamlanan metal protezler, hastalarda deneme aşamasına geldi.

Vücut içine yerleştirilen implantların ölüme kadar varan enfeksiyon riskini ortadan kaldırmayı amaçlayan Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan, metal protez olarak da bilinen implantları antibiyotiklerle kapladı. Bu sayede, implantlar vücut içine yerleştirildiğinde antibiyotik salınmaya başlayacak ve herhangi bir bakteri geldiğinde antibiyotikle karşılaştığı için enfeksiyona neden olmayacak. İmplant nedeniyle meydana gelen enfeksiyonların ölüme kadar varabilen sonuçları olduğunu kaydeden Türkan, implantla kaplanan antibiyotikler sayesinde hastaya fazladan antibiyotik verilmesine gerek kalmayacağını ve antibiyotiklerin vücudun diğer bölgelerine zarar veremeyeceğini söyledi

“ENFEKSİYONA NEDEN OLMAYACAK”
Vücuda veya dişlere yerleştirilen implant nedeniyle yüzde 1 ile yüzde 3 arasında enfeksiyon gelişme riski ile karşılaşıldığını ifade eden Türkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu enfeksiyon gelişirse tekrar revizyon ameliyatına kadar gidebilmekte. Enfeksiyonun gerçekleşme durumunda da yüzde 3’e kadar ölümle sonuçlanabilecek olaylar gelişiyor. Enfeksiyonun önüne geçmek için hastaya implant takıldığı zaman hastaya ciddi bir antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Aldığımız antibiyotik sadece implantın etkilediği bölgeleri değil karaciğerimizi, böbreğimizi de etkiliyor. Projemizin genel fikri, antibiyotiği sadece implanta yüklemek. İmplanta yüklenen antibiyotikle, vücudun sadece lokal olarak antibiyotik almasını sağlamış olacağız. Bizim implantımız vücut içine yerleştirildiğinde antibiyotik salınmaya başlayacak ve herhangi bir bakteri geldiğinde orada antibiyotikle karşılaştığı için enfeksiyona neden olmayacaktır.”

“KATATERLERİ DE KAPLAYACAĞIZ”
İmplantla kaplanan antibiyotiklerin belli bir süre vücutta salınım yaptığını dile getiren Türkan, implantla kaplanan antibiyotiğin bir süre sonra kendiliğinden vücut ortamına karıştığını ve vücutla herhangi bir etkileşiminin olmadığını belirtti.

Uygulamanın sadece antibiyotiğe ihtiyacı olan hastalarda değil şeker hastaları için de kullanılabileceğini kaydeden Türkan, şöyle konuştu: “Şeker hastalarına implant takılması oldukça güçtür. İmplantlara insülin de kaplanabilmekte ve böylece şeker hastalarına da implant takılabilmektedir. Çocuk hastanelerinde de kataterlere bağlı ölümleri çok sık duymaktayız. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir.”
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyfullah Çelik de şöyle konuştu: “Üniversitemizdeki genç öğretim üyesi arkadaşlar her geçen gün yeni bir buluşa imza atmaya çalışıyor. Bu buluş son derece önemli. Bu sadece lokal bir buluş değil, dünya çapında ses getirecek bir buluş. Günümüzde insan ömrünün uzamasının bir nedeni de protezlerin çok yoğun kullanılıyor olmasından geçmektedir. Bu protezler insan yaşamını kolaylaştırıyor ama riskler de taşıyor. İşte arkadaşlarımızın buluşu, bu riskleri minimize etmeye yöneliktir. Bu buluş, protezlerin vücutta mikrop üretmeye elverişli olan ortamı ortadan kaldırmaya yöneliktir.”
Kaynak: İHA