Tükdes Hasta Hakları Kurulunda Görevli Olacak

TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal, daha önce sadece 100 yataklı ve üstünde kapasiteli devlet hastanelerinde, bundan sonra ise özel hastaneler, aile hekimliği merkezleri, askeri hastaneler ve üniversite hastaneleri gibi tüm sağlık kurumlarındaki Hasta Hakları Kurulu’nda tüketici dernekleri temsilcilerinin görev alacağını belirtti.

Tükdes Hasta Hakları Kurulunda Görevli Olacak

Bakal, oluşturulacak bu kurullarda tüketici derneklerinden 1 üyenin bulunması kararı alındığını hatırlattı. Bunun üzerine, Eskişehir Sağlık Müdürlüğü’nde oluşturulacak Hasta Hakları Kurulu’nda, Tüketici Derneği Temsilcisi’ni belirlemek üzere 8 Temmuz tarihinde çekilen kura sonucunda, Tüketiciyi Destekleme Derneği’nin, Hasta Hakları Kurulu üyesi olarak seçildiğini aktaran Bakal, bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için çalışacaklarını kaydetti.

TÜM SAĞLIK KURUMLARINDA OLACAK
Hasta Hakları Kurulları oluşumunu değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal “Hasta hakları kurulları toplum vicdanın cevap aradığı kurullardır. Tüketiciyi Destekleme Derneği, sağlık kurum ve kuruluşlarında hizmet kalitesinin yükseltilmesi için olumlu katkılar vermeye devam edecektir” diye konuştu

Bakal, Hasta Hakları Kurullarında Değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin, 8 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlatarak, yönetmelik hakkında da bilgi verdi. Bakal şunları kaydetti:
“Hasta hakları uygulamalarının yürütülmesi amacıyla sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde hasta iletişim birimleri oluşturulur. İl sağlık müdürlüğü; üniversite hastaneleri, askeri hastaneler ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, kamu hastaneleri, ağız diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinden gelen başvuruları değerlendirmek, karara bağlamak, öneri sunmak ve düzeltici işlemleri belirlemek üzere Hasta Hakları Kurulu oluşturur.”
KURULDA KİMLER VAR
Genel Başkan Bakal kurul hakkında ise, “Hasta Hakları Kurulu; başkan dâhil aşağıdaki üyelerden oluşur: İl sağlık müdürü veya müdürlük temsilcisi kurulun başkanıdır. Diğer üyeler şunlardır: şikâyet edilen personelin varsa bir iş yeri sendika temsilcisi, şikayet edilen personelin görev yaptığı kurumun ildeki üst yöneticisi tarafından görevlendirilen bir kurum temsilcisi (üniversite rektörlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği), özel sağlık kuruluşlarında ise kuruluşun üst yöneticisi tarafından belirlenen bir temsilci, hasta hakları derneklerinden yoksa tüketici derneklerinden bir temsilci, valilikçe görevlendirilen bir vatandaş. Birden fazla hasta hakları derneğinin veya tüketici derneğinin başvurması durumunda, dernek temsilcisi il sağlık müdürlüğünce kura yoluyla belirlenir” dedi.

Kaynak: İHA