Milli Park'taki Yılkılar 'Binek Atı' Olacak

Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Spil Dağı Milli Parkı'ndaki Yılkı atlarının sayılarının her geçen gün kontrolsüz bir şekilde arttığını belirterek "Atların kısırlaştırılması yönünde bakanlıkta bir proje üretme noktasına geliyoruz" dedi.

Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yılkı atlarının Spil Dağı Milli Parkı'nın kaynak değerlerinden biri olduğunu, ancak her geçen yıl sayılarının kontrolsüz bir şekilde arttığını, bu artışın doğa ile uyumlu olabilecek şekilde kontrol altına alınması için proje geliştirdiklerini kaydetti.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 500 olarak tespit edilen Yılkı atı sayısının 700 civarında olduğunu söyleyen Bayrak, iyi korundukları ortamda at sayısının artmasından dolayı, bakım ve kontrol etmenin çok zorlaştığını ifade etti.

Ulaştıkları rakam ve çevreye verdikleri zararlar nedeniyle bölge müdürlüğü olarak artışla ilgili kısırlaştırma projesiyle bunun önüne geçme çalışması başlattıklarını anlatan Bayrak, konu hakkında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile görüştüklerini bildirdi.
Projenin, Spil'e özel görünüm kazandıran Yılkı atlarının doğal yapıya olumsuz etki yapmaması amacıyla hazırlandığını dile getiren Bayrak şunları söyledi: "
"Yılkı atlarıyla ilgili bir kısırlaştırma projesi geliştirebiliriz. Piknik alanındaki hayvanların meydana gelebilecek olumsuz durumlarını engellemek için ekiplerimiz, atları sürekli kontrol ediyorlar. Alan etrafında güvenlik çemberi oluşturabiliriz. Zaman zaman milli park yakınındaki yerleşim yerlerindeki vatandaşlardan atlar ile ilgili şikayetler de alıyoruz. O yüzde de alandaki hayvanların yerleşim yerlerine zarar vermemesi için kontrollerimizi daha da arttırıyoruz. Bu atların kısırlaştırılması yönünde bakanlıkta bir proje üretme noktasına geliyoruz. Çünkü sayı arttıkça bunların kontrolü de zorlaşıyor. O açıdan bu projeyi ürettiğimizde çoğalmalarını engellemiş olacağız. Etrafa verdikleri zararları da bu şekilde telafi etmiş olacağız."
- Spil'de at maneji oluşturulacak
Spil Dağı Milli Parkı'nda yapılmış olan alt ve üst yapı projeleri ardından sayıları artan Yılkı atlarından bir kısmından faydalanmak istediklerini ifade eden Bayrak, Milli Park'a gelen vatandaşların ve özellikle çocukların at sevgisini, atlara teması sağlamak amacıyla Halk Manej Alanı oluşturmayı planladıklarını açıkladı.

At biniciliği eğitimi de vermek istediklerini anlatan Bayrak, "Yılkı atlarına yönelik böyle bir projemiz de var. Dolayısıyla bu atların insanlarla olan kaynaşmasını ve beraberliğini, Osmanlı'dan gelen geleneğin atların binicilikle ilgili olarak kullanılmasını da sağlamayı planlıyoruz. Bu konuda planımız da Halk Manej Alanı, At Yürüyüş Alanı ve At Bakım Merkezi noktalarımız var. Dolayısıyla şu an sadece karşıdan görülen atların bundan sonra çok daha yakından görülebileceği, insanlarımızın onlara dokunarak sevginin daha da gelişeceği bir ortamı da hazırlayacağız. Milli Park içerisinde başıboş haldeki yılkı atlarından bir miktarını eğiterek biniş anlamında kullanımını sağlamış olacağız. Bu da Manisa için güzel bir çalışma olacak" diye konuştu.


Kaynak: AA