Kuzey Kore'de savaş tamtamları

Kuzey Kore lideri Kim Joung-un, ülkesine yönelik olası bir saldırı karşısında orduya “Füze fırlatmaya her an hazır olun” talimatı verdi.

Kuzey Kore'de savaş tamtamları
Kore Merkez Haber Ajansı'nın haberine göre, genç lider Kim Joung, ordusunun savaş durumuna göre hazırlıklarını yaptığını ve ülkesinin sahip olduğu füzelerin kapasitesini güçlendirdiğini belirtti.

''Eğer zayıf olursak güçlüler için pazarlık kozu oluruz" diyen Kuzey Kore lideri, ordusuna ülkesine yönelik bölgeden gelebilecek saldırılara karşı her an füze fırlatmaya hazır halde olması uyarısında bulundu.


Kuzey Kore'nin genç liderinin bu açıklaması, dün ülkesinin doğu kıyısına iki füze fırlatmasının ardından geldi.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleriyle ilgili diplomatik girişimlerde bulunmak amacıyla dün Kuzey Kore'nin en güçlü müttefiki Çin'e gitmişti.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde ''Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan tamamen arındırılması konusunda Çin ile işbirliği içinde oldukları'' açıklamasının bölgede tansiyonu arttırarak Kuzey Kore'yi agresif davranmaya iteceği düşünülüyor.

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki de Kuzey'in füze denemelerini kınayarak "Bu tür provokatif eylemler bölgedeki tansiyonu yükseltmekten başka bir şeye yaramaz. Kuzey Kore'ye istediği refahı ve güvenliği sağlamayacaktır" açıklamasını yapmıştı.

Çin'in Devlet Başkanı Şi Cinping'in geçen hafta Kuzey'i ziyaret etmeden Güney Kore'ye gitmesi Pyongyang'ı kızdırmıştı.

Öte yandan, bugün Kuzey Kore'nin, eylül ayında Güney Kore'nin Incheon kentinde düzenlenecek ''Asya Olimpiyatları''na sporcu ve ponpon kızlar göndermek için müzakere teklifinde bulunması tansiyonu düşürmeye yönelik bir adım olarak algılandı.

Kuzey ve Güney ilişkilerinin iyileşmesine dair umutlar Güney Kore'nin bu ay içerisinde ABD ve Japonya ile birlikte gerçekleşmesi beklenen askeri tatbikat nedeniyle çökebilir.

Kuzey Kore, 27 Şubat, 3 Mart ve 16 Mart'ta doğu karasularına kısa menzilli oldukları sanılan 24 füze fırlatmıştı.
Kaynak: AA