Chp Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın Basın Toplantısı

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Kozmik Çalışma Grubu'nun, 81 ilde, çoğu KOBİ olmak üzere irili ufaklı 100 bin işletmeyi 'Cemaatle ilgili olabilir' diye fişlediği iddialarına ilişkin, "AKP dönemindeki uygulamalar darbe dönemini aratmıyor.

Kenan Evren yatağında Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı uygulamaları görseydi büyüttüğümüz çocuk bizi geçmiş derdi, onunla övünürdü. Bugün yapılan uygulama maalesef darbe dönemlerini geçmiş durumda" dedi.


CHP Cezaevi İzleme ve İnceleme Komisyonu üyeleri, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Milletvekili Özgür Özel ve CHP Milletvekili Muharrem Işık, 28 Şubat sürecinde müebbet hapse mahkum edilen Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu için Mirzabeyoğlu Davası takipçileriyle birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Yeniden yargılamanın hukuk tarihi için adeta bir kara leke olduğunu belirten Ağbaba, "Hukuk tarihimiz için adeta kara bir leke. Yeniden yargılama, bu şekilde söyleyince herkese garip gelebilir. Yeniden yargılama demek hukuk devletine inanmak demek. Yeniden yargılama devlet güvenlik mahkemeleri ve özel güvenlik mahkemelerinin hukuk devletine bıraktığı kara bir leke" ifadelerini kullandı.

Bu kara lekenin mimarının AK Parti güdümündeki polis, savcı, hakim üçgeni olduğunu anlatan Ağbaba, "Haksız ve hukuksuz şekilde tezgahlanmış mahkemeler için yeniden yargılama başlatılmadır. Bugün yargı elini temizlemek zorundadır. AKP'nin ona bulaştırdığı adalet anlayışından kurtulmak durumundadır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası kararını değerlendiren Ağbaba, "Adil yargılama olmadığına hükmetti. Yeniden yargılama süreci başlayacak. 2010'dan bu yana hak ihlallerini defalarca gündeme taşımıştık. Biz sadece bu Balyoz ile Ergenekon'la ilgili değil, siyasi davalarla ilgili de yargılama yapılmasını istiyoruz. Oda Tv, KCK, şike gibi davalar için, yıllarca tutuklu kalanlar için yeniden yargılama yapılmalı" diye konuştu.

28 Şubat sürecinde müebbet hapse mahkum edilen Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu'nun 16 yıldır hapishanede olduğunu hatırlatan Ağbaba, "Ağırlaştırılmış müebbete çarptırılmış olması nedeniyle tek kişilik hücrede yaşıyor, 16 yıldan beri tam bir tecrit altında. AKP, 28 Şubat'ın etinden sütünden faydalanmış ancak gerçek mağdurlar için kılını bile kıpırdatmamıştır" dedi.

Mirzabeyoğlu'nun 14 yıla yakındır ağır bir tecrit altında yaşadığını anlatan Ağbaba, Mirzabeyoğlu'na yaşatılan bu mağduriyetlerin giderilmesi için yeniden yargılamanın önünün açılması gerektiğini dile getirdi.

Mirzabeyoğlu Davası takipçilerinden Fatma Parmaksız, "Bu konuda Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Adalet Bakanına birçok konuda teşekkür ederken icraatlarını da beklemekteyiz. Sonuç istiyoruz, olumlu sonuç istiyoruz. Önce infazın durdurulması ve yeniden yargılama sonucu gerçekleşmesi gereken beraat kararını bekliyoruz. Fikrin ve şiirin özgürlüğünü istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Ağbaba, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Kozmik Çalışma Grubu'nun, 81 ilde, çoğu KOBİ olmak üzere irili ufaklı 100 bin işletmeyi 'Cemaatle ilgili olabilir' diye fişlediği yönünde haberler var, neler söyleyeceksiniz" sorusuna Ağbaba, "AKP dönemindeki uygulamalar darbe dönemini aratmıyor. Kenan Evren yatağında Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı uygulamaları görseydi büyüttüğümüz çocuk bizi geçmiş derdi, onunla övünürdü. Bugün yapılan uygulama maalesef darbe dönemlerini geçmiş durumda. CHP olarak haksızlığa, hukuksuzluğa karşı duruyoruz. Bu konuda da tavrımız net. Hukuksuzluğun karşısında olduğunu belirtmek istiyoruz" cevabını verdi.

Aynı soruya CHP Manisa Milletvekili Özel ise, "AKP, şu anda kendi belirlediği, varlığına kendisinin inandığı ama ne somut dillerle ne de mevcut hukuk mevzuatına göre resmen suçlayıp da cezalandıramadığı bir gruba karşı cadı avı başlatmış durumda. Dünyanın her yerinde cadı avı yapıldığı iddia edildiğinde bunun muhatapları bunu inkar ederler ama bir tek Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan bunu itiraf ediyor, 'Cadı avıysa cadı avı' diyor. Cadı avı, hukuk kuralları çerçevesinde yapılıyor olursa eğer zaten adı cadı avı olmaz" karşılığını verdi

Kaynak: İHA