Yurt Dışına Gidecekler İçin 'Seyahat Sağlığı El Kitabı' Hazırlandı

Sağlık Bakanlığı tarafından yurt dışına gidecekler için hazırlanan "Seyahat Sağlığı El Kitabı"nın dağıtımı başladı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, el kitabının Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun isteği doğrultusunda hazırlandığını belirtti.

Uluslararası seyahatlerin her geçen gün artarak, yılda yaklaşık bir milyar uluslararası seyahate ulaştığını vurgulayan Hatipoğlu, "Artan bu seyahatler, sağlık risk ve problemlerini de beraberinde getirmiştir. Seyahat sağlığı dünyada ayrı bir alan olarak gelişmeye başlamıştır ve birçok ülkede seyahat sağlığı klinikleri hizmet vermektedir. Ülkemizde de Genel Müdürlüğümüz, uluslararası seyahat eden vatandaşlarımıza seyahat sağlığı hizmeti sunmaktadır. Yaptığı bu işin bir parçası olarak seyahat sağlığı el kitabını hazırlayarak bu konuda öncü olmuştur" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre seyahate çıkanların yaşadıkları sağlık sorunlarına dikkati çeken Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Seyahate çıkanların yüzde 80'inde turist ishali görülüyor. Yüzde 60'ında herhangi bir nedenle kişinin kendini hasta hissetmesi, yüzde 15'inde ciddi hastalık belirtilerinin görülmesi, yüzde 9'unda hastalanması neticesinde doktora gitmesi, yüzde 7'sinde seyahatten erken dönmek zorunda kalması, yüzde 6'sında ülkesine döndüğünde hastaneye yatması, binde 4'ünde gittiği ülkede hastaneye yatırılmak mecburiyetinde kalınması, yüz binde 1'inde de kişinin gittiği ülkede hayatını kaybetmesi verileri elde edilmiştir. Bu veriler seyahat sağlığı el kitabının biran önce hazırlanmasını ve seyahat edeceklerin hizmetine sunulmasını hızlandırmıştır. Bu kitap; seyahat öncesi yapmamız gerekenler, seyahatlerde görülen enfeksiyonlar, seyahat öncesi yapılması öngörülen aşılar, gidilecek ülkelerdeki enfeksiyon riskleri olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor."
Hatipoğlu ayrıca, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün, "www.hssgm.gov.tr, www.seyahatsagligi.gov.tr" internet sitelerinden ve "(0212) 444 77 34" Seyahat Sağlığı Danışma Hattından sağlık danışmanlık hizmeti alınabileceğini belirtti.

Kaynak: AA