Rize'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlandı

Rize'de, Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 88. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Gündoğdu İskelesi'ndeki "Dursun Kaptan" adlı gemide gerçekleştirilen törende, Rize Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Sultan Yılmaz ve Rize Liman Başkanı Seyfettin Ceylan tarafından denize, deniz şehitleri anısına çelenk bırakıldı.
Ceylan, burada, Denizcilik ve Kabotaj Bayramını çeşitli etkinliklerle kutladıklarını belirterek, önemli bir istihdam kaynağı olan gemi inşa ve tersanecilik sektöründe 2002 yılında 37 olan tersane sayısının yatırımlarla 126'ya çıktığını ve yabancı ülkelerden gemi siparişleri alınmaya başlandığını ifade etti.

Gemi filosunun yüzde 34'lük bir büyüme kaydettiğini anlatan Ceylen, "Özellikle çoklu ve kapıdan kapıya taşıma olarak adlandırılan konteyner taşımacılığında limanlarımızda yeni hatlar oluşturulmuş, ayrıca kruvaziyer turizmde de önemli gelişmeler sağlanmıştır" dedi.

Ceylan, uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisi sayısının 200'ü geçtiğini belirterek, "Limancılık faaliyetlerinden doğan katma değer vergisine muafiyet getirilmiş ve kabotaj hattında çalışan ticaret gemilerimiz ile balıkçı gemilerimizin yakıtlarından alınan 'özel tüketim vergisi' indirilmiştir. Bu kapsamda ilimiz balıkçılarına her yıl 3 milyon 700 bin lira ÖTV teşvik sağlanmaktadır. Dış ticaretimizin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığı deniz taşımacılığında kaydedilen tüm bu gelişmelere karşın dünya deniz ticaretinden ülke olarak aldığımız pay yüzde 1 civarındadır. Deniz ticaretinden aldığımız payı arttırmak ve sürdürülebilir bir deniz ticareti sağlamak için denizlerimizi temiz tutmamız ve daha çok çalışmamız gerekmektedir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kano yarışması da gerçekleştirilen törende, okullar arasındaki resim, kompozisyon ve kano yarışmalarında dereceye giren öğrenci ve sporculara ödülleri verildi.

Kaynak: AA