Çözüme 2 yıllık yol haritası

Silahsız siyasete giriş döneminde uzman heyetler önemli rol oynayacak. Yürütülecek çalışmaların ardından iki yıl içinde silahların toprağa gömülmesi hedefleniyor.

Çözüme 2 yıllık yol haritası
TBMM'ye gönderilen çözüm paketi yasa tasarısı yarın İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlayacak. TBMM'de yasalaşma süreci devam ederken, Hükümet, "Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi" yasa tasarısının ardından atılacak adımları içeren yeni yol haritasını da hazırlıyor. Sabah'ın haberine göre, devlet görevlileri İmralı ile görüşmelere devam edecek. Dağdan iniş sürecine yönelik projeler için uzman ekip heyetleri oluşturulacak. Rehabilitasyon aşamasında bir dizi proje hayata geçirilecek. HDP, sürecin siyasi muhatabı olmaya devam edecek. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı koordinasyonunda yürütülecek çalışmaların ardından iki yıl içinde silahların toprağa gömülmesi hedefleniyor. Hükümetin yeni yol haritasında paketin yasalaşmasının ardından 8 ayaklı rehabilitasyon aşamasına geçilecek.

İMRALI'YA SİYASİ HEYET
Hükümetin çözüm sürecini başarıya ulaştırmak için art arda attığı adımlardan birisi de İmralı'ya aydın, siyasetçi, gazeteci ve STK temsilcilerinden oluşan heyetlerin gitmesine olanak sağlaması olacak. İmralı'ya bu hafta yapılacak ikinci ziyaret de ilk adım olacak. HDP'li Leyla Zana, İmralı'ya ikinci ziyaretini gerçekleştirecek.

HEDEF 2 YILDA SİLAH BIRAKTIRMA
1. Tasarıda vurgulandığı gibi, "terörün son bulması, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine" yönelik siyasi adımların atılması sürdürülecek. Sürece kamuoyu desteğinin devamı için sivil örgütler devreye sokulacak.

2. Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere tartışmalı maddeler yasalardan ayıklanacak, hukuki düzenlemeler yapılmaya devam edilecek. Terörle Mücadele ve Ceza Kanunu'nda, "terör örgütünün faaliyetleri nasıl ve nerede başlar, nerede biter" gibi konular yeniden tanımlanacak.

3- "Hayata, eve ve siyasete dönüş" için tüm kademelere destek sağlayacak sosyo-ekonomik adımlar atılacak.

4- Rehabilitasyon süreci için yürütülecek topluma kazandırma projeleri için bütçe oluşturulacak. Bütçe, terörden uzaklaşmak isteyen, suça karışmamış örgüt üyelerinin toplumsal uyumu için oluşturulacak projelere harcanacak. Herhangi bir suça karışmayan örgüt üyelerine kendi işini kurma fırsatı verilecek.

5- Kültürel, psikolojik, insan hakları konusunda demokratik proje paketleri devreye girecek. Dağdan dönenlerin topluma sağlıklı uyumu için psikolojik destek sağlanacak.

6- Son üç adımda ise güvenlik, uyum ve silahsızlandırma adımları gelecek.

PSİKOLOJİK ANALİZ
Çözüm süreci işlerken üniversiteler, düşünce kuruluşları ve uzman kişilerle işbirliği devam edecek. Bütün bu kesimlerin temsilcilerinin katılımıyla, sürecin sosyo-ekonomik, kültürel ve psikolojik faktörlerinin analizi yapılacak. Ayrıca toplumsal hazırlık için rapor, analiz, toplantı, sempozyum, seminer, kitap ve dergi yayınları gerçekleştirilecek.

SİLAHINI BIRAKANA ŞANS
Silahların teslim edilmesi, toprağa gömülmesi öncelikli kriter olacak. Silahlı örgüt üyeliği suç olmaktan çıkmayacak, belli bir süre silahını bırakanlara yeni bir şans verilmesi önerisi gündeme alınacak. Hükümetin silahsız siyaset stratejisinin hareket noktasını PKK'nın silahları bırakması oluşturuyor. Çözüm paketinin ardından, hasta tutukluların tahliyesi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için köklü adımlar atılacak. Türkiye, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı üzerindeki çekinceleri kaldıracak, yerel yönetimlerin yetkileri artırılacak.