Komisyon Üyeleri Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Üyeleri, Soma ziyaretinde şehit madencilerin evlerini ziyaret etti.

Komisyon Üyeleri Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, “ABD’de 1968’de 78 işçi vefat etmiş. Grizu patlaması sonucu. 1969’da Kömür Kanunu diye tek bir kanun çıkarmış. Biz de burada bir Kömür Kanunu çıkaracağız" dedi.


TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri Soma ziyaretleri kapsamında 3 farklı grupla şehit ailelerini ziyaret etti. Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki heyet ilk olarak maden şehidi Celal Sevinç’in evini ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Alaboyun, şöyle konuştu: “Buradaki toplantılarımızın amaçlarından biri bu olayın nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarmak, ikincisi bir daha bu tür kazaların meydana gelmemesi için neler yapmamız gerektiği konusunda toplantılar yapacağız. Fakat siz de takdir edersiniz ki bunun da doğurmuş olduğu bazı sosyal, iş hukukundan kaynaklanan sıkıntılar var. Zaman zaman iktidar muhalefet bunları görüşüyoruz. Buradaki sıkıntıları olduğu gibi meclise yansıtacağız, ilgili kurumlara yansıtacağız. Bir takım adımlar atılmış ama muhtemeldir ki kafi değil. Bunların daha sağlıklı bir şekilde yapılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."
Araştırma komisyonu olduklarını anlatan Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Soruşturma komisyonu değiliz. Doğrudan da icranın içinde olan kişiler de değiliz ama buradan sorunları olduğu gibi işçilerimizin evlerini ziyaret ederek, alacağımız bilgileri, hükümetimize, ilgili bakanlıklarımıza, mevzuat açısından meclisimize yansıtacağız. Belki de bu süreç içerisinde belli aralıklarla toplanıp, işin vehameti gereği bazı önergeleri ilgili bakanlıklarımıza ileteceğiz. Benim buradaki toplantılardan edindiğim intibalardan biri bu. Bu konularda hızlı ve hazırlıklı olmamız gerekiyor. Belki de komisyon raporunun sonunu beklemeden meclisteki bazı düzenlemelere önerilerimiz olabilir. İktidara ve muhalefet komisyon üyeleri olarak. İnşallah bu sorunları el birliğiyle çözeceğiz.”
Kendilerinin bir araştırma komisyonu olduklarını kaydeden Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim burada elde ettiğimiz belgeler, bilgiler, ifadeler ben inanıyorum ki bu olayı soruşturan kurumlara temel teşkil edecek. İşçilerimizin bize anlatacakları, ailelerin ziyaretlerimiz sırasında bize söyledikleri bizim için çok önemli done. Bunlar temel ayağı teşkil edecek. Önce aileleri ziyaret edelim, acılarını paylaşalım istedik. 4 aylık bir süremiz var. Bu ilk gelişimiz, son gelişimiz olmayacak bundan sonra da geleceğiz. Ocaktaki barajlama sistemi, ocak açıldıktan sonra tekrar geleceğiz. Buralarda ailelerle tekrar temas edeceğiz. Bu bir ilk adım. Her yönüyle araştırılacak. Bir daha böyle bir kaza yaşanmaması için bizim kafamızda şuan çerçeve olarak şekillendi ama içini doldurmamız gerekiyor. Bu işe köklü bir çözüm bulmak istiyoruz. Geçmişte de maalesef bu tür acılar olmadan çözüm olmamış. ABD’de 1968’de, 78 işçi vefat etmiş. Grizu patlaması sonucu. 1969’da Kömür Kanunu diye tek bir kanun çıkarmış. Biz de burada bir Kömür Kanunu çıkaracağız. Sadece maden kanunu değil, madenin içindeki kömürü ayırmamız gerekiyor. Yaşadığımız bu süreç, yeraltı madenciliğine odaklanmamız bize artık kömürü daha farklı bir şekilde ele almamız gerektiğini ortaya koyuyor. İnşaallah bu çerçevede de Soma faciası bizim acılarımız büyük ama toplumumuza da madenciliğimize de bu anlamda da bir katkı sağlayacaktır.”

EVLERE ZİYARET
Maden kazalarında ölenleri kimsenin görmediğini belirten maden şehidi Celal Sevinç’in kayınbiraderi Süleyman Özdemir de, “Çocuklarının geçimleri, dul kadınları, genç kadınları, bunların bedelini ödedi ama bundan sonrası için ben bir milat olacağını düşünüyorum ve ben duyarlılıkları için milletvekillerimiz, araştırma komisyonumuzun gerçekten bütün samimiyetleriyle ilgileneceklerini düşünüyoruz” dedi.

Üç çocuğuyla eşinin yasını tutan Havva Sevinç heyetten ev isterken, çalışamadığını ve maden kazası sonrasında kendilerine sadece kaymakamlıktan bin TL para ödendiğini anlattı. Zor durumda olduğunu anlatan Havva Sevinç yardım talebinde bulundu.

Komisyon üyeleri buradaki incelemenin ardından maden şehidi Ali Yüksel’in eşi Ergül Yüksel’i ziyaret etti. Basına kapalı yapılan ziyaretin ardından heyet Niyazi Bayram’ın eşi Müzeyyen Bayram ve ailesinin evine gitti. Henüz yeni evli olduklarını ve 6,5 aylık hamile olduğunu kaydeden Müzeyyen Bayram’ın sık sık ağlaması duygusal anlara neden oldu.
Kaynak: İHA