Esnaftan Soma Ziyareti

İzmir esnaf teşkilatı, Soma’daki kazada yaşamını yitiren aileleri ziyaret etti.

Esnaftan Soma Ziyareti
Köylere İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’la giden başkanlar, ailelere destek sözü verdi.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu ve Bergama ve Kınık’ta bulunan 14 odanın başkanları Soma’daki maden kazasında yaşamını yitirenlerin ailelerini ziyaret etti. Türkiye’yi yasa boğan kazanın ardından Kınık’ın köylerinde oturan ve kazada yaşamını yitiren 50 kişinin ailesini ziyaret eden esnaf teşkilatı maden şehitlerinin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Esnaf teşkilatı yaşamını yitirenlerin ailelerine eğitim başta olmak üzere kesintisiz destek verecek.

“PİLOT BÖLGE İLAN EDELİM”
Yaşanan acının çok büyük olduğunu ifade eden onursal başkan Mehmet Ali Susam, “Olayın ilk şoku atlatıldıktan sonra destek ihtiyacı daha da artıyor. Yörede bu kaza sırasında başka madende ya da başka vardiyada olan, ancak her an benzer bir iş kazası tehlikesi altında yaşayan 10 bin kardeşimiz var. Madenlerde çalışma koşullarını, dünyanın ileri ülkelerindeki gibi daha insani bir noktaya getirmeye ihtiyacımız var. Ancak bunu yaparken hedefimiz madenleri kapatmak yerine rehabilite etmek olmalıdır. Madencilik bölge ekonomisinin ve istihdamının en önemli kollarından biri durumuna gelmiştir. Yaşam odası, gaz sensörleri, en iyi maskeler ve dünyanın en ileri güvenlik tedbirlerinin yanı sıra; madencilerin iyi ücret alması da sağlanmalıdır. Kınık ve çevresi dünya standartlarında güvenli madenler kurmak için özel teşvikli bir pilot bölge ilan edilebilir” dedi.

OSB’LERE VE TARIMA İLAVE DESTEK
Birilerini suçlu ilan etmeye çalışmadan, konuyu geniş bir çerçeveden incelemek gerektiğini ifade eden Susam, “Kınık köylüleri 2005’ten sonra özellikle tütün ve pamuk azaldıktan sonra madenlerde çalışmaya başladı.

Dengenin yeniden kurulabilmesi için vatandaşın yaşamını sürdürebilmek madenlere mahkum kalmaması gerekmektedir. Bu çerçevede gerekirse özel bir yasal düzenleme de yapılarak tarımın ve sanayinin geliştirilmesine gayret edelim. Bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından Aile Tarımı Yılı ilan edildi. Kınık’ta küçük ve orta boy tarım işletmelerinin gelişmesi ve yaşaması için özel düzenlemeler yapabiliriz. Tarım ve hayvancılıkla ilgili Organize Sanayi Bölgeleri oluşturabiliriz. Kınık’ın mevcut OSB’sinde yer alan firmalara 6. Bölge desteği vererek yatırımların hızla tamamlanmasını bölgede yeni iş imkanları açılmasını sağlayalım. OSB’nin ucuz enerji için doğalgaza ihtiyacı var, bunu bir an önce sağlayalım. Yöre insanına başka iş imkanları oluşturarak maden firmalarını daha iyi koşullarda faaliyet yapmaya yönlendirebiliriz” diye konuştu.

X
Kaynak: İHA