Yöresel Kültürü Hediyelik Eşyalarla Yaşatıyor

Borçka'da yaşayan 50 yaşındaki Osman Yıldız, 12 yaşında öğrendiği ahşap oymacılığı sanatını geliştirerek ilçeyi ziyarete gelen turistler için yöre kültürünü anlatan ahşap hediyelik eşyalar üretiyor.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maral köyünde ahşap oymacılığını 12 yaşındayken babası Haydar Yıldız'dan öğrendiğini belirterek, "Eskiden köyde insanlar bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılardı. Babamın, köy işlerinin yanı sıra ev ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurduğu küçük marangoz atölyemiz vardı" dedi.

Babasının atölyesinde kazma, kürek, keser, balta, tırmık gibi aletlerin saplarını, ayrıca divan, sedir, masa, sandalye, ahşap hamur teknesi, kaşık, tarak gibi ev eşyaları ürettiğini anlatan Yıldız, "Babam çalışırken merakla onu izlerdim. Babamdan gizli, hobi olarak bir şeyler üretmeye başladım" diye konuştu.

Yıldız, 1992'de ailesiyle Maral köyünden ilçe merkezinde Merkez Mahallesi'ne taşındığını ifade ederek, "Buraya taşındıktan sonra babamdan öğrendiğim ahşap oymacılığını geliştirdim. İlçede turizm faaliyetlerinin hızlandığı son yıllarda hediyelik eşya üretmeye karar verdim. Ormanlardan topladığım ağaç parçalarından çeşitli hediyelik eşyalar üretmeye başladım" dedi.

Ürettiği eşyaların tamamen yöre kültürü ve yaşantısını anlattığını dile getiren Yıldız, şunları söyledi:
"Bu bölgede ayılar çok fazla. Eskiden bal üretmek için kara kovanlar kullanırdık. Bu kovanlarımızı büyük gürgen ağaçlarının tepesine veya daha yüksek uygun yerlere koyardık. Ayılar gelip kovanlarımızı çalardı. Çok defa ayı kovanımızı götürürken gördük. Biz de yaşadığımız bu olayı hediyelik eşyaya yansıttık. İnsanların en çok ilgisini çeken hediyelik eşyalar arasında kara kovanlı ayı yer alıyor. Bunun yanı sıra eskiden köylerimizde tarım faaliyetlerinde hayvanlar çok kullanılırdı. Tosunlarımızın arkasına özel yapım bonduruk bağlar ve onlarla tarla sürerdik. Artık makineli tarım yapıyoruz. Bu kültür neredeyse unutulmak üzere. Şimdi ahşaptan boğa figürleri yapıp onlara tarla sürüyor görüntüsü veriyoruz. Yani geçmişte yaşadıklarımızı hediyelik eşyalara uyarlıyoruz."
- "Birkaç usta yetiştirmem gerek"
Yıldız, yaptığı hediyelik ahşap eşyaları Borçka Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün yıl sonu sergisinde sergilediğini kaydederek, şunları söyledi:
"Bu alanda kurs vermek için imkan tanınmasını istiyorum. Yetiştirdiğim kursiyerlerimle seri üretim yapabiliriz. Bir iş yeri açtığınızda seri üretim yapmak zorundasınız. Tek başınıza tezgaha ürün yetiştirme şansınız bulunmuyor. Borçka'ya gelen turistler, bu tür el sanatlarını satın alıyor ama ben tek başıma yetiştiremiyorum. Birçok sipariş aldım, özellikle mutfak eşyalarına rağbet oldukça fazla. O yüzden birkaç usta yetiştirmem gerek."
Kaynak: AA